"Ik heb spijt dat ik de geluiden voor maart 2020 niet heb opgenomen"

1 maart 2021
Ken je de website freesound.org? Podcastmaker Eva Moeraert is alvast fan. Op de website vind je een uitgebreide databank aan geluiden. Ook geluiden die we sinds maart 2020 hebben moeten missen. In haar middagjournaal vertelt Eva welke geluiden zij het meest heeft gemist.

Een van mijn nieuwste verslavingen is rondhangen op de website Freesound.org. Dat is een website waarop iedereen zelfopgenomen geluiden kan plaatsen en beluisteren. Ik kende de website al van tevoren, haal er soms geluidjes om in mijn podcasts te gebruiken.

In maart en april, toen de lockdown nog nieuw en vers was en ik er alleen maar de voordelen van in zag, ging ik zelf ook af en toe op pad met mijn microfoon. Want opeens hoorde ik allerlei geluiden in Gent die ik nooit eerder had gehoord. Verschillende soorten vogels bv zonder het constante geruis van de E17 erbij. Ik zat dan soms minutenlang stil op een bankje de schoenen van lopers op te nemen in het parkje vlakbij, terwijl mijn zonen zo stil mogelijk in de boom moesten wachten. Het waren mooie tijden voor audiofreaks en vogelaars en al wie van stilte houdt.

Maar nu, zoveel maanden later, heb ik vooral spijt dat ik de geluiden voor maart 2020 niet heb opgenomen. Nu mis ik de soundscape die ik toen vaak vervloekte. Wat zou ik geld geven om nog eens naast joelende ouders te staan aan de rand van het veld waar onze kinderen aan het sporten zijn. En waarom heb ik nooit het geluid van een verjaardagsfeestje met zeven tienjarigen opgenomen, op een regenachtige dag?

En dus zit ik nu op Freesound en ga ik op zoek naar de geluiden die ik mis. En omdat ik er zo enthousiast over ben, wil ik graag een paar soundscapes met jou delen, als dat mag.

[Geluid van een druk café]

Zo klonk een overvol café in de winter. Zo’n café waar het niet echt de bedoeling is om te dansen, maar waar de muziek wel keihard staat en iedereen alleen maar wil praten. Mijn man en ik zetten dat nu thuis soms op, op volume 40 en dan bespreken we onze dag eens al roepend, onze stembanden schurend over het geluid heen. En de dag daarna een beetje hees uiteraard.

[Geluid van pratende studenten]

Dit geluid...ik werd er vroeger soms wat zenuwachtig van, maar ik mis het nu keihard. Een bende studenten aan het roezemoezen in de aula op de hogeschool. Aan het begin van de week of na een vakantie, wanneer ze elkaar even niet gezien hebben en liever bijkletsen dan je les te volgen. In de plaats van de gapende stilte die ik nu terugkrijg tijdens online colleges, omdat iedereen braafjes de microfoon uitzet als de docent aan het woord is…

Er is één geluid dat ik niet kan terugvinden online. En dat mis ik nog het meest. Het is het geluid van meer dan vier kwetterende vrouwen samen op wandel. Ik ben lid van een wandelclub die uitsluitend uit vriendinnen bestaat en omdat we met tien zijn, mogen we nu niet meer samen op stap. Hooguit per vier. En da’s ook fijn natuurlijk, maar dat bendegevoel als je met zijn tienen met de rugzak op stap bent, zo’n dagen waarop je niks van de geluiden in je omgeving opmerkt door de constante soundtrack van gesprekken waarin we onszelf en elkaar psychologisch analyseren, met een half oor het gesprek achter ons opvangen en er vlug ook jouw verhaal aan toevoegen. Dat is onvervangbaar, dat vind ik dus niet op freesound terug.

Dus als je tijdens je volgende rustige wandeling plots vier heel druk kwetterende vrouwen tegenkomt, dan is de kans groot dat ik daar tussenloop. Want we proberen ons gemis nu te compenseren door met zijn vieren nog meer woorden te produceren dan met tien….

Beluister het middagjournaal van Eva Moeraert:

Lees ook: