"Ik heb vast werk, een huis en ben afgekickt. Nu hopen dat ik op het rechte pad blijf."

4 november 2019
Foto: Matt Sclarandis
René zat 5 jaar en 10 maanden in de gevangenis van Leuven. De laatste twee jaar zat hij in een regime van beperkte detentie. Nu zit zijn straf er helemaal op en komt hij vrij, zonder voorwaarden. Zijn zak staat klaar en zijn cel is proper gekuist. Net voor hij zijn eerste stappen buiten zette als vrij man, sprak hij met de reporter van 'De Wereld van Sofie'.

René zal nooit vergeten hoe hij binnenkwam in 2014. Hij had de zwaarste straf gekregen voor slagen en verwondingen en een overval: “Ik was zonder woonst gevallen, zat aan de drugs, had slechte vrienden….dan gebeuren zulke dingen hé. Ik had gehoopt op een mildere straf, maar dat was me niet gegund.”

Werken om vrij te komen

René heeft tijdens zijn detentie altijd gewerkt. Dat is nodig, zegt hij: “je moet je bewijzen om vrij te kunnen komen.” Twee jaar stond hij in de keuken, twee jaar in de kelder – en nu is hij onderhoudsman bij de technische dienst.

“Of ze mij gaan missen hier? Neen, iedereen is vervangbaar! En ikzelf zal het zeker niet missen.”

René zit nu in een regime van ‘halve vrijheid’: overdag gaat hij werken, de overige tijd moet hij binnen de gevangenismuren doorbrengen. “Dat is goed te doen”, zegt hij, “als je je aan de regels houdt tenminste. Want eerst had ik ook mijn weekends vrij, maar nadat ik één keer dronken terugkwam, hebben ze mijn vrije weekends afgepakt.”

Toekomst

Hij krijgt nu de zak met kleren terug die hij bij aankomst bij zich had. “Die zullen nog wel passen. Misschien zijn ze zelfs iets te groot geworden, want ik ben een paar kilo kwijt”.

Vanaf vandaag is hij een vrij man, en hij is vast besloten niet toe te geven aan alle verleidingen. “Mijn vader en moeder zijn allebei gestorven én ik ben opa geworden sinds ik hier zit. Het is tijd dat ik me ga bewijzen nu! “

Hij kijkt er vooral naar uit om opnieuw ‘onder de normale mensen’ te zijn: “Dat gaat zoveel deugd doen. Maar ik denk wel dat de gevangenis me nog even in mijn dromen zal achtervolgen.”

Lees ook: