"Ik heb vier jongens, nadenken over hun toekomst maakt me kapot"

7 september 2018
Koen Mortier mag het Filmfestival Oostende openen met zijn langspeelfilm 'Engel', gebaseerd op een boek van Dimitri Verhulst. Wij vroegen hem hoe hij het maakt.

De wereldberoemde sportman, Thierry, gaat op vakantie naar Senegal en wordt er halsoverkop verliefd op Fae, een prostituee. Hun liefde voor elkaar is echter van korte duur, want de volgende ochtend ontdekt Fae dat Thierry overleden is. Engel is de verfilming van het boek Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst. Het is de derde langspeelfilm van Koen Mortier. De film toont een realistisch verhaal met een poëtische ondertoon, waarin ook droom- en angstbeelden op de voorgrond treden: "Ik ben een filmer die redelijk dicht bij de realiteit werkt, maar het narratieve toch vaak in de steek laat voor het filosofische", aldus Koen. 

"Ik wou dat ik veel commmerciëler was"

Koen Mortier is vooral bekend van zijn cultfilm Ex-drummer, gebaseerd op het gelijknamige boek van Herman Brusselmans. Een van de beperkingen waar hij mee worstelt, is de 'commerciële tijd' waarin hij zijn films maakt: "Ik wou dat ik veel commerciëler was, dat ik mezelf veel beter verkocht, of veel commerciëlere films maakte. Ik heb daarover nagedacht en over getwijfeld, maar ik heb besloten dat het gewoon niet in mij zit."

Alle acteurs spreken Frans in de film. Omdat het beter bij het scenario paste, maar ook om een breder publiek te bereiken. Zijn vorige film (22 mei) flopte. Die ging over een bewakingsagent die getuige is van een terroristische aanslag. Het is een film die in het teken staat van angst. In ons gesprek liet hij ongerustheid blijken over hoe het er in onze wereld aan toegaat: "Ik heb vier jongens, het maakt mij echt kapot als ik denk wat hun toekomst zal zijn, in welke wereld zij terecht zullen komen en in welke wereld zij zullen sterven. 

Het filmfestival in Oostende loopt van 7 tot 15 september. De film 'Engel' komt vanaf 19 september in de Belgische zalen.

Beluister het integrale interview met Koen Mortier:

Bekijk de trailer van 'Engel':