"Ik heb voorgesteld dat Barbara Dex een andere jurk zou dragen"

25 juli 2019
#weetikveel had vandaag Eurovisiesongfestival-encyclopedie André Vermeulen te gast. En die vertelde in primeur een opmerkelijke anekdote.

“In 1993 nam Barbara Dex voor ons land deel aan het Eurovisiesongfestival, met het nummer ‘Iemand als jij’. Dat nummer ging de geschiedenis in als het lied dat gezongen werd in een fletsgele jurk die zelf had gemaakt. Daarbij droeg ze ook nog kanariegele schoentjes", zegt Vermeulen, die trouwens aan een boek over het Eurvisiesongfestival werkt.

“Ik vond die jurk ook niet ok, dus heb ik nog voorgesteld dat mijn cameraploeg naar het hotel van Barbara Dex zou rijden om de zwarte jurk die ze tijdens de preselectie had gedragen, op te halen.”

“Helaas vond haar entourage dat geen goed idee, omdat het publiek de zwarte jurk nu eenmaal al had gezien. Het was trouwens ook niet zeker dat Eurovisie de kostuumwissel had toegelaten, want in principe moet je optreden in de outfit die je aan had tijdens de generale repetitie”.

Sinds 1997 bestaat de Barbara Dex Award, de prijs voor de slechtst geklede artiest op het Eurovisiesongfestival. Het is jammer dat Barbara haar naam aan die prijs verbonden is, want het is vooral een hele goede zangeres", besluit Vermeulen.

Radio 1 Select