“Ik herinner me dat de vrouwen krijsten als kraaien in het rusthuis”

31 januari 2018
Actrice Natali Broods bezocht tien jaar lang haar grootouders in het rusthuis. Ze kwam met plezier naar haar grootmoeder en grootvader, maar hield niet van de geur in het rusthuis.

Natali Broods vertelt graag over haar beide grootouders die nu helaas overleden zijn. Tien jaar lang woonden ze in een rusthuis. Eerst verbleven ze samen in een ruimte met een aparte badkamer in een nieuwe vleugel van het gebouw. Ze hadden er zelfs een deel van hun eigen meubels.

Mensen hebben zichzelf totaal niet meer in de hand, heel erg

Slechte geur

Na verloop van tijd werden haar grootouders slechter en verhuisden ze naar een andere afdeling. De geur werd ook steeds minder aangenaam. Toen haar grootmoeder nog alleen was, zat ze in de ergste afdeling waar de mensen zonder code niet naar buiten konden. Wat ze daar hoorde, vond Broods verschrikkelijk. Er was veel gekrijs en de mensen hadden zichzelf niet meer in de hand. Gelukkig herinnert ze zich haar grootmoeder als een positieve en goedlachse vrouw met witte krulletjes en helderblauwe ogen. 

Liefde in het rusthuis

Er spelen zich ook veel mooie momenten af in een rusthuis. Antoine en Maria bijvoorbeeld zijn een koppel en ze verblijven samen in een rusthuis. Ze genieten na 63 jaar huwelijk nog steeds van mekaar en van de liefde. Ze vieren ook elk jaar Valentijn. Onze reporter Brecht Devoldere maakte er in 2014 een reportage over.
Beluister hieronder het interview met Natali Broods en de reportage van Brecht Devoldere.

Lees ook

Radio 1 Select