"Ik herlees momenteel al mijn oude Nero's"

23 oktober 2017
Gast in "De Bende van Annemie" was vandaag Elvis Peeters. Schrijver, zanger én... Nerofan.

Elvis Peeters had een paar oude Nero-albums meegebracht naar de studio. Hij is namelijk volop zijn oude Nero's aan het herlezen omdat er in Knack een nieuw Neroverhaal staat: 'De zeven vloeken'. Tekenaar Kim Duchâteau kreeg de opdracht een nieuw album te maken om te vieren dat het 70 jaar geleden is dat Nero zijn debuut maakte als 'dagbladverschijnsel'. Een mooie hommage aan de vorig jaar overleden Marc Sleen. 

Peeters vindt dat Kim de spirit van Nero wel goed heeft kunnen vatten, namelijk volks, anarchistisch, absurdistisch. Maar hij vindt wel niet alle bijfiguren even goed getekend, vooral Madame Pheip dan. Al is dat nu net het personage dat Kim het liefst tekent, terwijl het zeker 23 pagina's duurde eer hij Nero zelf goed in de vingers had. Hij heeft die pagina's zelfs helemaal opnieuw getekend omdat hij er niet tevreden over was. Net als Marc Sleen stopt Kim zijn verhaal vol verwijzingen naar de actualiteit, als cartoonist ligt hem dat wel. 

Hoewel het huidige verhaal nog volop loopt in Knack, is Elvis Peeters al benieuwd naar de volgende Nero's van Kim. Komen die er? Als het van Kim afhangt wil hij er best nog ééntje maken, maar de hele reeks verderzetten, dat nu ook weer niet. 

Ons geweten is zuiver, wij gebruiken het nooit.

Elvis Peeters vindt de avonturen van Nero & co ook nu nog zeer lezenswaardig en actueel. Hij las enkele quotes uit Nero voor om over door te denken. 

"Luister goed naar wat anderen zeggen, en je zult de waarde van het zwijgen beseffen." (uit: 'Aboe-Markoeb')

"Ons geweten is zuiver, wij gebruiken het nooit." (twee bandieten in 'Het Groene Vuur')

"Een van de redenen waarom zo weinigen een kans bemerken is dat zij gewoonlijk als hard werken vermomd is." (ook uit 'Het Groene Vuur')