"Ik hoef geen korting, ik wil gewoon een eerlijke belasting"

7 december 2016
Journaliste Lisbeth Imbo pleit voor rechtvaardige belastingen voor alleenwonenden. "Ik hoef geen korting, ik wil gewoon een eerlijke belasting", zegt ze in "De afspraak", als reactie op de bon van 25 euro die Mechelen volgend jaar aan singles geeft.
Het aantal alleenwonenden in België zit in stijgende lijn. Waar er in 1970 nog zo'n 600.000 singles waren, mag daar anno 2013 een miljoen bijgerekend worden. Als de tendens zo doorgaat schat men dat in 2030 een derde van de bevolking alleenwonend is.Toch zijn onze belastingen nog altijd berekend op het traditionele gezin. Volgens journaliste Lisbeth Imbo zijn alleenstaanden in België wereldwijd zelfs het zwaarst belast.

De stad Mechelen voert nu een belastingverlaging door voor singles. In 2017 krijgen alle alleenstaande Mechelaars een bon van 25 euro. "Met 25 euro ga je natuurlijk niet ver springen in een stad, dus op dat vlak is het bijna om te lachen, maar het idee dat burgemeester Bart Somers erbij stilstaat is een goede zaak", stelt Imbo. "Iedereen is eigenlijk mee met de markt, kijk maar naar de eengezinsmaaltijden, alleen de politiek niet.

Single-onvriendelijke belastingen

Belastingen zijn hoog en daarbij komt dat er bij een aantal taksen niet gekeken wordt naar het individu, maar naar het concept gezin.

Imbo haalt hierbij het voorbeeld van de woonbonus aan. Een koppel dat een huis koopt, heeft twee keer recht op de woonbonus, een alleenstaande maar één keer. Voor water is het verschil nog duidelijker. Een alleenstaande betaalt 80 euro vaste kosten, een koppel 60 euro en een gezin van vier 20 euro.

Hoe komt het dan dat ons belastingsysteem nog steeds zo single-onvriendelijk is? Auteur Luckas Vander Taelen stelt we met een verouderd systeem uit de negentiende eeuw zitten. "We leven nog altijd met een Victoriaans, conservatief beeld van de maatschappij." Ons belastingsstelsel stamt met andere woorden nog uit de tijd waarin het klassieke gezin de hoeksteen van de maatschappij vormde.

Alle Belgen gelijk voor de wet?

Imbo pleit ervoor om de maatregelen echt aan een single-toets te onderwerpen en de maatregelen van in het begin anders samenstellen.

Ik hoef geen korting, ik wil gewoon een eerlijke belasting. 

Vander Taelen voegt hieraan toe dat er een gelijkheid zou moeten bestaan die niets te maken heeft met iemands levenskeuze. "Uit een rechtvaardigheidsreflex zou het interessant zijn om de berekening te maken: "Hoeveel zou het kosten als alle Belgen gelijk zouden zijn voor de wet?"

Bron: deredactie.be