"Ik hoop dat Elio Di Rupo niet geblowd had op het moment dat hij die verklaring heeft afgelegd"

14 mei 2019
© Radio 1
Cannabis legaliseren? Nee, dat zien Pieter De Crem en Jan Jambon niet zitten

PS-voorzitter Elio Di Rupo wil dat de volgende regering het gebruik van cannabis legaliseert. Dat zegt hij in de Franstalige krant La Libre. De huidige situatie is "hypocriet", aldus de ex-premier. Aan Franstalige kant vindt hij gelijkgezinden, maar aan Vlaamse kant is er weinig animo voor zo'n legalisering.

Dat de PS voorstander is van de legalisering van cannabis was al geweten, maar Di Rupo lijkt er in La Libre toch wel een zeker gewicht aan te geven. "We gaan in elk geval een nieuw wetsvoorstel indienen", zegt de ex-premier in de krant. "En we zullen er alles aan doen om het in het regeerakkoord op te nemen."

Volgens Di Rupo is de legalisering van cannabis noodzakelijk, omdat de huidige situatie "ondraaglijk hypocriet" is. "Anderhalf miljoen Belgen zeggen al eens cannabis gebruikt te hebben", geeft Di Rupo aan, "en ook 1 op de 4 jongeren gebruikt het. En hoe komen ze eraan? Via maffiamilieus. Schandalig." En de drugs zijn dan nog eens van "middelmatige kwaliteit", voegt hij eraan toe.

Di Rupo pleit daarom voor een systeem zoals bijvoorbeeld in Canada, waarbij de staat de productie en verkoop van cannabis regelt. "Dat zorgt dan ook voor extra geld in de schatkist", zegt Di Rupo. Met dat extra geld wil hij dan weer preventiecampagnes tegen cannabis opstarten, "want cannabis is een schadelijk product".

Gelijkgezinden aan Waalse kant, weinig animo in Vlaanderen

Aan Franstalige kant vindt Di Rupo alvast gelijkgezinden bij Ecolo, DéFi en de PTB/PVDA, zo blijkt uit onze Stemtest. Daar luidt de vraag weliswaar of er harder opgetreden moet worden tegen de verkoop van cannabis, maar uit de antwoorden blijkt dat bovengenoemde partijen net als de PS voor een reglementering van de productie en verkoop door de staat pleiten. De MR wil de verkoop van cannabis "beter omkaderen".

Aan Vlaamse kant is er minder animo voor de legalisering van cannabis. In 'KIES19' lachten Jan Jambon (N-VA) en Pieter De Crem (CD&V) het voorstel vanochtend weg. "Hij maakt er blijkbaar een breekpunt van, hij heeeft cannabis nodig om zijn begroting dicht te rijden als ik het goed begrijp", reageerde Jambon. "Wij gaan daar absoluut niet in mee."

De Crem hoopte dan weer "dat de voormalige eerste minister niet geblowd had op het moment dat hij die verklaring heeft afgelegd". "Het zou wel heel eigenaardig zijn in binnen- en buitenland dat de Belgische overheid niet alleen drugs kan kweken maar ook kan verkopen. In normale landen staan daar toch wel serieuze straffen op."

Bekijk de video:

Lees ook: