"Ik heb één keer melk uit de supermarkt gedronken, maar geen twee keer!"

6 december 2017
Frederik Backaert
Centrale gast in 'De Bende van Annemie' vandaag is Frederik Backaert, wielrenner bij Wanty Groupe Gobert. Hij reed deze zomer zijn eerste Tour De France en werd door zijn enthousiasme al gauw de publiekslieveling. Maar wielrennen is niet het enige in het leven van Backy: hij werkt ook mee op de Sint-Michaelshoeve, de boerderij van zijn ouders.

De hoeve van de familie Backaert is een gemengd bedrijf, met onder andere melkvee. Op het erf hebben ze ook een hoevewinkel, waar ze hoevemelk, boter en kaas verkopen. Hij heeft zelfs, speciaal voor ons, hoevemelk van de boerderij meegebracht. "Dat smaakt helemaal anders dan melk die je in de supermarkt koopt", vindt Backaert.

Ik heb één keer melk uit de supermarkt gedronken, maar geen twee keer!

Hij vindt dat de UHT-melk die ze verkopen in de supermarkt, totaal anders smaakt. "En onze melk is verser. Ze wordt wel even lichtjes gekookt om de bacteriën te doden, maar niet op zulke hoge temperaturen als UHT-melk." Daardoor bewaart de hoevemelk ook veel meer smaak. Natuurlijk bewaart hoevemelk minder lang, je kan het slechts enkele dagen in de supermarkt bewaren. 

Frederik vindt dat de consument niet meer beseft waar zijn producten vandaan komen. "Dat gaat niet alleen om melk, dat gaat over vanalles: waar komen je frieten uit de diepvries vandaan? Die hebben al een hele lange weg afgelegd." Koop je iets bij hen, dan is het korte keten. De producten komen recht van het veld, er zitten weinig tussenstappen tussen. 

Je kan toch ook aardappelen schillen en er zelf frieten van snijden en in het frietvet steken. Dat zijn ook frieten!

 De ouders van Frederik verwachten wel dat hij later in het bedrijf komt, het misschien zelfs overneemt. "Mijn pa is er al 67, mijn ma 57. Mijn nonkel die in het bedrijf werkt is ook al 65. Mijn vader heeft zelfs al een nieuwe knie, binnen een paar jaar is het misschien een nieuwe heup!" Hij hoopt wel nog een aantal jaren zijn carrière in het wielrennen te kunnen uitbouwen, voor hij fulltime in het bedrijf komt. 

Frederik bracht heel wat producten uit de hoevewinkel mee!

Frederik bracht heel wat producten uit de hoevewinkel mee!

Lees ook: