"Ik hou een app bij met het aantal dagen waarop ik mezelf niets meer heb aangedaan"

5 september 2016
Blogster, schrijfster en journaliste Anke Wauters getuigde in Touché bij Friedl’ Lesage over haar zelfverminking. “Het is vreemd dat ik het makkelijker vind om erover te schrijven dan erover te praten, Ik heb namelijk erg veel littekens die ik mezelf heb aangedaan. Ik heb het gevoel dat mensen om me zullen neerkijken als ik hierover praat.”

In haar boek ‘Dik.Lelijk.Wijf’ schrijft Anke hoe ze al van jongsaf een breekmes bij zich droeg. Het was haar manier om het contact met anderen aan te kunnen.

Ondertussen is Anke al bijna 800 dagen gestopt met zichzelf te verminken.

Ik hou een app bij met het aantal dagen waarop ik mezelf niets meer heb aangedaan. Telkens als ik dat getal zie stijgen, ben ik trots op mezelf.

Ze voegt toe: “Ik kijk niet genoeg in de spiegel maar probeer het wel. Ik kijk routineus en vind het moeilijk om in mijn eigen ogen te kijken. Kledij helpt me om mijn lichaam te verstoppen. Onopvallende kleuren zorgen ervoor dat de aandacht niet op mij gevestigd wordt. Die psychologie achter kledij houdt me heel erg bezig. Mensen zijn er zich veel te weinig van bewust hoe alles begint en eindigt met een positief of negatief zelfbeeld.

De volledige uitzending van Touché vind je hier.

Radio 1 Select