Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

#weetikveel

“Ik kan begrijpen dat sommige mensen vleermuizen geen mooie dieren vinden, maar ze zijn zó boeiend”

do 12 aug. - 1:32

Ze jagen ons de daver op het lijf. Ze zijn vies, vliegen in ons haar, gedragen zich als vampieren. Althans, zo luiden de clichés. Maar vleermuizen zijn vooral super nuttig en interessant. Vleermuisexpert Filip Van den Wyngaert kwam vandaag alles wat hij over vleermuizen weet vertellen in #weetikveel.
Filip Van den Wyngaert

Als we aan vleermuizen denken, denken we aan kleine enge wezens met scherpe tanden die ‘s nachts de buurt terroriseren, maar niets is minder waar. “Ik kan begrijpen dat je kan schrikken als je een vleermuis ziet. Het zijn niet de schattigste dieren, maar ik heb er echt van leren houden”, vertelt vleermuisexpert van Natuurpunt Filip Van den Wyngaert. “Vele clichés over vleermuizen zijn dan ook niet waar. Na al die jaren heb ik nog nooit een vleermuis in iemands haar weten vliegen. Dat gebeurt slechts uitzonderlijk. Het is de onwetendheid die voor angst zorgt, maar eens je meer te weten komt over vleermuizen, zijn het uiterst interessante dieren.”

Paarseizoen

Momenteel is het paartijd voor de vleermuizen. “Hierbij gaan de mannetjes op zoek naar de kolonies, die bestaan uit vrouwtjes en jongen, om de generatie van volgend jaar te verzekeren”, aldus Van den Wyngaert. “Mannetjes mogen niet in kolonies, die zijn alleen voor vrouwtjes en hun jongen. Mannetjes bevruchten de vrouwtjes voor ze in winterslaap gaan. De vrouwtjes houden vervolgens de sterkste spermazaadcellen bij gedurende de winterslaap. Na de winterslaap bevrucht het vrouwtje zichzelf. Op die manier heeft de winterslaap geen invloed op de foetus. Je kan wel zeggen dat het erg speciale dieren zijn”, lacht Van den Wyngaert.

Ziektedragers

Er wordt wel eens gezegd dat vleermuizen verschillende ziektes met zich meedragen. “Dat klopt inderdaad, maar dat betekent niet dat het vuile diertjes zijn. Vleermuizen zijn juist heel propere dieren, want ze poetsen zichzelf regelmatig om de vleugels soepel te houden. Wel kunnen vleermuizen meerdere ziektes met zich meedragen”, vertelt Van den Wyngaert. “Maar dankzij hun immuunsysteem worden ze zelf niet ziek. We zouden de vleermuizen dus niet moeten mijden, maar ze juist meer moeten onderzoeken, want ik denk dat wij en onze geneeskunde nog heel veel van hen kunnen leren.”

“Door het coronavirus hebben ze opnieuw een slechte reputatie gekregen, maar de kans is klein dat vleermuizen de ziekte rechtstreeks op de mens hebben overgedragen. Er zijn ook geen bewijzen dat het coronavirus afkomstig is van een vleermuis. Vaak draagt de vleermuis een ziekte eerst over op een ander dier, die het vervolgens opnieuw overdraagt op een ander dier en uiteindelijk op de mens”, aldus Van den Wyngaert.

Nuttige diertjes

Vleermuizen vaccineren of uitroeien blijkt ook niet de juiste oplossing te zijn. “Vleermuizen zijn vooral super insectenverdelgers. Een volwassen exemplaar eet gemakkelijk 1.000 à 1200 insecten per uur, dat is zo’n  6.000 tot 8.000 stuks per nacht, of  3,6 kg per jaar. In de Verenigde Staten besparen de boeren jaarlijks +/- 3,5 miljard dollar aan landbouwschade, dankzij deze insecteneters."

Je mag het nut van de vleermuis niet onderschatten.

"Naast insecten eten, bestuiven vleermuizen vruchten zoals mango's en bananen. Zonder bloem bestuivende vleermuizen zouden we bijvoorbeeld geen tequila kunnen drinken. Je mag het nut van de vleermuis voor onze samenleving niet onderschatten. We moeten het beestje koesteren", besluit Van den Wyngaert.

Wil je zelf eens op zoek gaan naar een vleermuis onder begeleiding van een gids? Surf dan naar www.natuurpunt.be voor meer informatie over de Europese Nacht van de Vleermuis.

Beluister hier de volledige uitzending van #weetikveel over vleermuizen. 

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet