"Ik ken geen enkel klaslokaal dat met 80 vierkante meter groot genoeg is voor een klasgroep met 20 leerlingen"

25 mei 2020
© Dirk Waem (Belga)
Vanaf 2 juni mogen scholen in principe aan al hun leerlingen opnieuw lesgeven op de school zelf, maar sommige schooldirecteurs stellen zich grote vragen bij de haalbaarheid hiervan.

Jeroen Cooman is directeur van een stedelijke basischool in Denderwindeke, in de provincie Oost-Vlaanderen. Hij kan vanaf volgende week niet alle leerjaren op school les laten volgen, zo vertelt hij in 'De Wereld Vandaag". "We kunnen onmogelijk aan de opgelegde voorwaarden voldoen. Ik ken geen enkel klaslokaal in Vlaanderen dat met 80 vierkante meter groot genoeg is voor een klasgroep met 20 leerlingen. Maar naar ouders toe heeft minister Weyts wel die verwachting gecreëerd, die we nu moeten bijsturen."

Uitwijken naar andere locaties, en bijvoorbeeld tijdelijk les geven in een polyvalente zaal zoals dat al gebeurt, is niet vanzelfsprekend. "Hoe organiseer je het busvervoer? Wat met de inzet van poetspersoneel, of eventueel extra gemeentepersoneel? Je vindt op korte termijn niet voldoende mensen om dat allemaal te bolwerken. Laat staan dat je dit moet combineren met de noodopvang van kinderen die nog geen les kunnen volgen: ik denk niet dat we dat gaan doen."

De minister heeft tegenover de ouders grote verwachtingen gecreëerd, die wij nu moeten bijsturen.

In de school van Cooman in Denderwindeke zijn de lessen momenteel hervat in het eerste en zesde leerjaar. "In beide jaren zijn er nu drie klassen. Leerkrachten van het tweede springen bij in het eerste, en collega's uit het vijfde leerjaar ondersteunen het zesde. Daarnaast voorzien ze nog lessen, werkjes en filmpjes via de gekende kanalen voor hun eigen tweede of vijfde leerjaar."

Cooman bekijkt nog wat er haalbaar is, voor hij alle ouders gaat informeren. "Zijn we zelf vragende partij om zo veel mogelijk kinderen weer naar school te halen? Absoluut! Ook voor leerjaren die niet kunnen herstarten, zou het fijn zijn om hun klas bijvoorbeeld nog één of twee dagen samen te brengen, zodat leerlingen toch het schooljaar samen kunnen afsluiten. Alle leerjaren opstarten, dat lukt ons zeker niet. Ik heb niet het idee dat er na de doorstart van vorige week aan de mensen in het onderwijsveld is gevraagd hoe ze het zien en hoe alles in de praktijk loopt."

Beluister het gesprek met Jeroen Cooman via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: