"Ik ken slachtoffers. Zij zijn bang, willen onderduiken en slapen niet"

10 november 2017
Actrice en regisseur Hilde Van Mieghem kent naar eigen zeggen vrouwen die te maken hebben gekregen met grensoverschrijdend gedrag van Bart De Pauw. "De feiten die ik ken, zijn ver voorbij de grens. De slachtoffers zijn bang en willen het liefst van al onderduiken", zegt ze in De Wereld Vandaag

Beluister het interview met Hilde Van Mieghem

"Neen, ik ben niet geschrokken." Hilde Van Mieghem is duidelijk in haar reactie op de recente onthullingen over Bart De Pauw. Enkele weken geleden bond ze de kant de bel aan in het Canvas-programma Alleen Elvis blijft bestaan. In de nasleep van de Weinstein-affaire zei ze dat er ook bij ons gevallen van grensoverschrijdend gedrag bekend zijn. Namen noemde ze toen niet, "maar ja, ik had het hier over".

Van Mieghem kent naar eigen zeggen verschillende slachtoffers. Of dat dat dezelfde zijn als zij die naar de vertrouwenspersoon van de VRT zijn getrokken, weet ze niet. "Ik heb vandaag met enkele onder hen contact gehad. Zij beleven nu slapeloze nachten. Ze zijn bang en dat snap ik ook. Ik ben ook bang, want dit kan zo als een boemerang terugkomen. Ik ken dat spelletje. Het liefst van al willen de slachtoffers onderduiken en niets met de zaak te maken hebben."

Slachtoffer

Boos is ze ook. Vooral op de manier waarop Bart De Pauw zich in de media opwerkt als slachtoffer. "Hij heeft dit zelf allemaal in gang gestoken met die videoboodschap. Ik vind het dan ook niet kunnen dat hij zich nu profileert als slachtoffer. Al twijfel ik er misschien ook niet aan dat hij het ernstig meent.

Dat dit een "heksenjacht" zou zijn, noemt de actrice "bullshit". "Ik heb niets tegen flirten of seksueel getinte sms'jes, maar ik ken enkele feiten waarover ik heel duidelijk kan zeggen dat ze voorbij de grens waren. Als mensen blijven doorgaan als er duidelijk "neen" is gezegd, dan is er sprake van grensoverschrijdend gedrag."

"Het is zeer duidelijk waar de grens ligt", zo zegt ze nog. "Op de set worden grapjes gemaakt, er zijn mensen die zeggen "ik heb zin in die persoon". Die mogen het ook met elkaar doen, op voorwaarde dat ze er ook met twee plezier aan hebben. Hier gaat het om vrouwen - ook jonge vrouwen - die er helemaal geen plezier aan hebben. En dat is niet oké."

Moeder Teresa

De actrice en regisseur wil nog benadrukken dat ze niet praat in naam van de slachtoffers. "Ik moet wat oppassen, want voor je het weet ben je de Moeder Teresa van alle misbruikte vrouwen."

Bron: #dwv en vrtnws.be