"Ik kijk graag één keer per jaar naar Parijs - Roubaix, maar wil er zelf niet het hele jaar door aan meedoen"

24 mei 2019
KIES19 staat vandaag in het teken van mobiliteit. Een complex dossier. De bevoegde minister Ben Weyts (N-VA) kruist de degens met Björn Rzoska Van Groen.

“Ben Weyts investeerde in fietsinfrastructuur, maar Vlaanderen is een fileland én verkeersveiligheid blijft een pijnpunt”, vat Björn Rzoska meteen zijn analyse van het Vlaams mobiliteitsbeleid samen.

“Toch dalen de files sinds kort voor het eerst”, repliceert Ben Weyts. “We zien dat de investeringen die we doen in onze wegen, hun vruchten afwerpen. We haalden een paar grote dossiers uit het slop, kijk maar naar Oosterweel. Daar gaat de spade eindelijk in de grond, dankzij het overleg.”

Ben Weyts (N-VA)

Rzoska vindt dat het budget voor mobiliteit een stuk hoger moet. “Er is nog veel werk vooraleer we tot leefbare oplossingen komen. Zeker qua fietsinfrastructuur mikken wij veel hoger. Er zijn nog altijd fietspaden waar mensen fietsen terwijl auto’s daar aan hoge snelheid passeren. En de wegen liggen er slecht bij. Ik kijk graag één keer per jaar naar Parijs - Roubaix, maar wil er zelf niet het hele jaar door aan meedoen.”

Weyts is het daarmee eens. “Maar het probleem zit ‘m eerder bij de procedures. Er is veel geld voorzien voor investeringen, maar die zijn nodeloos complex. Dat moet simpeler.”

Qua verkeersveiligheid wil Weyts ook meer stappen zetten. “Er loopt nu een proefproject in Vlaams-Brabant, waarbij we de gegevens van zwarte dozen van 5000 auto’s kunnen checken. We zien op welke plekken ze bijvoorbeeld bruusk remmen. Die plekken pakken we aan.”

Björn Rzoska (Groen)

Rzoska hamert ook op investeringen in het openbaar vervoer. “Een op de twee bussen en trams rijden niet op tijd. Dat moet gewoon beter.” Groen denkt aan een kilometerheffing om een en ander te financieren. Maar voor Weyts is die nu definitief van tafel. “Want die komt neer op een belastingverhoging.”

Zouden Groen en N-VA samen kunnen werken? “Ik heb sympathie voor mensen van Groen, maar je kan er je portefeuille niet aan toevertrouwen”, zegt Weyts. Rzoska zegt dan weer dat zijn partij “moediger durft te zeggen waarvoor ze staat”.

Herbekijk het debat

Lees ook