"Ik kon alleen maar denken aan de mensen die slachtoffer zijn geweest van het zoveelste nationale drama"

21 maart 2022
Afgelopen vrijdag vielen de maskers in 'The Masked Singer'. Vooral het masker van konijn ging over de tongen, want daaronder schuilde partijvoorzitter Conner Rousseau. Comedian Bas Birker heeft daar enkele bedenkingen bij.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Liefste landgenoten,

Door een genetisch gelukje ben ik gezegend met een goed stel hersens. Dat is geen garantie op verstandige levenskeuzes, maar zorgt er wel voor dat ik vrij snel kan nadenken om een mening te vormen. In tegenstelling tot de minder gezegende reaguurders op diverse mediakanalen, probeer ik die mening niet direct te ventileren. ‘EN DAT VAN ONS BELASTINGGELD’ typen kan later ook nog.

Maar soms is het nieuws zelfs voor mij wat te groot om te bevatten. Dit weekend was soms. Ik opende bij het ontwaken het breaking news en zat direct rechtop op bed. Geschokt. Verbijsterd. Stil. Ik kon alleen maar denken aan de talloze mensen die slachtoffer of getuige zijn geweest van het zoveelste nieuwe nationale drama: Conner Rousseau was dus konijn.

Bij dit soort sleutelmomenten in de geschiedenis rollen mensen van diverse pluimage en alle politieke kleuren natuurlijk over elkaar heen om een reactie te geven. Sommigen vonden dat Conner door zijn deelname aan 'The Masked Singer' zijn geloofwaardigheid te grabbel heeft gegooid. Anderen beargumenteerden dat het in de huidige geopolitieke situatie ongepast is om als toppoliticus mee te doen aan plat entertainment. En dan zijn er nog mensen zoals mijn zevenjarige. Die vond vooral dat konijn niet zo heel goed kon zingen.

Ik heb er twee dagen over gedaan om een mening te vormen. Ik las commentaren, analyses en een interview met de voorzitter zelf. Het is dat laatste dat me over de streep heeft getrokken. Want volgens Conner is hij “ook maar een gast van in de twintig jaar die graag eens iets anders doet.”

Nee, kameraad, gewoon nee. Twintigers die graag eens iets anders doen, gaan bungeejumpen, op zoek naar zichzelf in Tibet of een keer naar parenclub ‘'t natte grotje'. Ze worden niet gewóón partijvoorzitter en doen dan maar gewóón mee aan een door miljoenen bekeken verkleedpartijtje. Als je dat wil doen is dat prima, maar ben dan eerlijk. Zeg dat je het deed om een nieuw kiezerspubliek te bereiken. Geef toe dat je stiekem droomt van een zangcarrière. Voor mijn part deed je het omdat je het lekker vindt om in een Hello Kitty-pyjama jezelf te bekijken op tv. Het zal mij aan mijn reet roesten, maar kom niet aan met dat dat nu eenmaal is wat jonge gasten doen. Je bent echt de enige.

En oh ja. Voordat deze bijdrage gekaapt wordt door rechts om de sossen een hak te zetten: Conner Rousseau in een konijnenpak is nog altijd beter dan een racist in een kostuum. Want die zingt constant hetzelfde liedje.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Luister ook: