“Ik kon geen medeklinkers uitspreken tot mijn zes jaar”

15 maart 2018
Strafpleiter Walter Damen wilde advocaat worden, maar absoluut geen strafrecht doen. Hij belandde eerder toevallig in het vak toen hij een strafzaak moest overnemen. En dat terwijl hij tot zijn zes jaar niet kon spreken.

Walter Damen kon als kind enkel klinkers uitbrengen, geen medeklinkers of woorden. “Mijn tweelingzus vertaalde het zodat ik toch begrepen werd”, vertelt hij. Walter volgde logopedie en thuis werd er geoefend. “Als ik een woord correct kon uitspreken, kreeg ik een nic-nac (een letterkoekje, red.)”, vertelt hij.

Zo haalde hij in de lagere school vrij snel zijn lees- en leerachterstand in. "Nu is het een beetje mijn beroep geworden", zegt hij.

Ik kreeg nic-nacjes als ik een woord kon uitspreken.

"We zien wel waar we naartoe gaan", is Walter zijn levensmotto. “Je moet een kans grijpen als ze op je pad komt, maar zoek niet naar een bepaalde doelstelling,” zegt hij. Je pad kan er helemaal anders uit zien. Zijn eerste sollicitatie in de advocatuur was voor een kantoor dat gespecialiseerd was in verkeersrecht. Hij was bij de laatste twee, en viel toen af. “Voor hetzelfde geld was ik nu een verkeersspecialist."

Beerschot-Wilrijk

Net zo onverwacht werd Walter bestuurder van voetbalclub Beerschot-Wilrijk. “Dat is nooit mijn bedoeling of ambitie geweest."

Hij rolde erin na het faillissement. Het is een intensieve bezigheid, maar heel fascinerend. “Het is leuk om eens iets macro-economisch te kunnen bekijken in plaats van het micro-economische van een advocatenkantoor,” vertelt hij. Sinds zaterdag zijn ze constant in overleg. “Je moet je nu wapenen naar het volgende seizoen toe, en niet achteruit kijken”, besluit hij.

Lees ook