"Ik kreeg de grootste belediging voor de journalistiek sinds het mediakanaal van Schild & Vrienden"

15 september 2021
Mocht je het om een of andere reden gemist hebben, Lionel Messi is in het land. Een bezoek van een Amerikaanse president brengt al heel wat tumult en persaandacht met zich mee. Maar bij Messi is de hoeveelheid aandacht omgekeerd evenredig aan zijn lichaamslengte. Tot grote ergernis van comedian Bas Birker.

Liefste landgenoten,

Vliegschaamte. 2020 was een rotjaar, maar we gingen zeker één positief ding overhouden: we zouden niet meer het vliegtuig pakken voor een stuk dat een wielertoerist op een zondag kan fietsen. Ik weet niet wat het Franse woord voor vliegschaamte is, maar wel dat niemand het er kent. Voor de voetbalontkenners onder u: Club Brugge voetbalt vanavond tegen de sterren van Paris St. Germain. Of Messi en co, zoals die club tegenwoordig heet. Gisteren maakten God en zijn hulpjes de barre tocht van 300 km van Parijs naar Brugge. Met een privéjet. Technisch gezien zijn ze eerst met de bus naar het vliegveld gebracht, om daar in te schepen, op te stijgen en te landen vóór het fasten seatbelt lampje uitging. Aan de luchthaven van Oostende werden ze opgepikt door hun eigen spelersbus en naar Oostkamp gebracht.

Laat dat even bezinken, vrienden. Er is een busschauffeur met een lege bus van Parijs naar Oostende gereden om een paar shotters op te pikken die al met al net zo lang onderweg zijn geweest als hij. De enige die nog slechter kan plannen werkt bij De Lijn en deelt de bussen voor het bijzonder onderwijs in. En toch heb ik me daar lang niet zo over opgewonden als over de aandacht die die reis blijkbaar verdiende. Ruime aandacht in de journaals, verslaggevers ter plaatse en interviews met hotelgasten die moesten wachten buiten de parking, omdat God uit de bus getild moest worden. Getild ja, want God heeft een handzaam formaat.

Messi zou natuurlijk kunnen stappen, maar als hij struikelt over het trapje, wie is er dan aansprakelijk? Bussen zijn de achilleshiel van het voetbal. Dan pak je beter het vliegtuig. Rock bottom was gisteren vreemd genoeg weggelegd voor Het Laatste Nieuws. “Wij coveren PSG’s Matchday -1 met deskundig commentaar van onze Club Brugge-watcher Niels Poissonier,” zo las ik tijdens de lunch. Ik zette me klaar voor leuke weetjes, pittige analyses en interessante voorbeschouwingen. Ik kreeg de grootste belediging voor de journalistiek sinds het mediakanaal van Schild & Vrienden. Een bloemlezing:

11.48u: Over twintig minuten landt Messi op Belgische bodem.
11.56u: Het vliegtuig hangt al boven België en passeert nu Doornik.
12.13u: Daar is ‘m! Het blauwe vliegtuig van PSG is veilig geland in Oostende.
12.28u: Bus rijdt weg. Buiten het zicht van alle pers hebben de spelers het vliegtuig ingeruild voor de spelersbus. Die zet nu koers naar het Van der Valk hotel in Oostkamp. Een rit van 23 minuten.

Weet u nog? Vliegschaamte? Ik zou aan 2021 een ander begrip willen overhouden: verslagschaamte.

Beluister het middagjournaal van Bas Birker:

Lees ook: