“Ik kreeg een aanbod om in Engeland te gaan voetballen”

28 november 2017
Khalid Benhaddou, een van de invloedrijkste en bekendste imams van het land, was een begenadigd zaalvoetballer. Hij droomde van een carrière met de bal. Maar zijn vader besliste er anders over.

Voetbal vs imam

“Ik ben zeker blij dat Marokko naar het WK gaat, maar ik ben al van jongs af aan een grote fan van de Spaanse club Real Madrid”, vertelt Benhaddou. “De spelers van Real hebben meer klasse dan die van Barcelona. En de ploeg heeft zoveel geschiedenis. Ik ben ook grote fan van Ronaldo.”

“Zelf heb ik vroeger ook veel gevoetbald. Ik ben geboren met de bal. In het zaalvoetbal begonnen we een voetbalploeg vanuit een jeugdhuis, waarin veel jongens met een migratieachtergrond speelden. We begonnen in vierde provinciale en speelden jaren aan een stuk kampioen tot we in tweede nationale zaten. Vadis Odjidja, de bekende ex-speler van Club Brugge, was er toen ook bij.”

“Na een wedstrijd in de Beker van België werd ik aangesproken door een Engelse scout. Er was een aanbod om in Engeland te gaan voetballen. Dat is toen niet doorgegaan. Mijn vader en mijn islamleerkracht hadden het er moeilijk mee. Mijn islamleerkracht zag een grote toekomst in mij als imam, en mijn vader deelde die mening. Ik moest stoppen met voetballen.”

“Soms fantaseer ik wel eens hoe het geweest zou zijn als ik voor het voetbal had gekozen. Maar het is anders gelopen en ik ben daar niet rouwig om.

Ik begrijp mijn vader wel. Hij was een van de weinige in zijn eigen familie die geen imam is geworden. Hij wou die traditie verder zetten via zijn kinderen. Of ik nog altijd voetbal? Ja hoor. Ik blijf technisch sterk.”

Beluister het interview:

Lees ook: