“Ik kreeg een hert, maar moest eerst walnootolie maken voor ik het kon braden”

23 oktober 2018
© Youtube (Wild Food Experiment)
Vanochtend stonden er appels en nootjes op het menu. Vanavond eet hij wilde planten en brandnetels. Archeoloog Diederik leeft een maand als jager-verzamelaar.

Een maand lang waagt archeoloog Diederik Pomstra zich aan een streng paleodieet. Onder de noemer “The Wild Food Experiment” eet hij wat onze verre voorouders aten, en bereidt het met zo weinig mogelijk moderne ‘toevoegingen’.

“Reusachtig interessant”

“Vanmorgen was een slechte dag, en kon ik mijn eten niet goed organiseren. Dus at ik nootjes en appeltjes” vertelt Pomstra in ‘Nieuwe Feiten’. Voor vanavond staan er wilde planten en brandnetels op het menu, samen met wat ‘parasolzwammen’. De supermarkt is immers verboden terrein: “Het enige wat uit de supermarkt mag komen is zout zonder toevoegingen. Maar zelfs dat heb ik grotendeels uit ingedampt zeewater gehaald.”

Pomstra hoopt met dit experiment de gevolgen van een oermensdieet op de darmen te onderzoeken. “Iedere dag neem ik een klein beetje van mijn grote boodschap. Dat wordt dan ingevroren en in een laboratorium geanalyseerd, en daarom moet ik zo schoon mogelijk eten, met zo min mogelijk moderne toevoegingen.” 

Wat de conclusie zal zijn, weet hij op dit moment nog niet. “Ik ben heel benieuwd of mijn darmflora verandert. Dat gaat reusachtig interessant zijn.”

Supervieze eikels

Erg makkelijk is zo’n experiment natuurlijk niet. Maar gelukkig kreeg hij ook een hert van een jager. Al was de bereiding ervan niet zo simpel, “want ik moest de walnootolie, om het hert in te braden, zelf maken”. Met succes trouwens: “Ik heb daar al 10 kilo van gegeten. En ik heb genoeg voor vier weken” (invriezen mag dus wel, nvdr)

Pomstra woont vrij landelijk. In het omliggende bos en veld haalt hij bramen, frambozen, bessen en fruit. “En verder eet ik heel veel noten: eikels en hazelnoten bijvoorbeeld. Die eikels zijn supervies, maar als je de tannine eruit haalt door ze te weken en te spoelen, houd je een heel waardevolle noot met veel eiwit en vet over.”

Geen honger

Pomstra: “Ik heb al veel van de moderne smaken verschrikkelijk gemist. Denk bijvoorbeeld aan de pepers en aan de azijn. Je bent natuurlijk ook gewend aan een aantal smaken.”

Verder heeft hij geen honger geleden, maar het experiment heeft wel effect op zijn gewicht: “De eerste week ben ik 2 kilo afgevallen. Maar verder ben ik mooi stabiel gebleven.” Alleen de laatste dagen had hij wat minder tijd om goed te eten, en raakte hij zo ook nog wat gewicht kwijt.

En voelt hij zich nu gezonder? “Ik merk niet dat ik fitter en sterker geworden ben. Ook niet minder, het is een beetje hetzelfde” besluit hij.

Het experiment van Pomstra maakt deel uit van het HARVEST onderzoeksproject van Amanda Henry. Meer info vind je op zijn Youtube-kanaal.

Lees ook: