"Ik krijg een kick van vinyl"

9 december 2016
Axl Pelemans liefde voor vinyl is groot. Zo groot dat hij ooit in Cuba voor een lokaal maandloon de volledige Beatles-collectie kocht. “Dat was omgerekend 40 euro. Ik betaalde 50 omdat de verkoper niet kon teruggeven”, lacht de zanger. En die passie voor vinyl is een familietrek, zo bewijzen zijn nonkel en zoon.

Voor de nonkel was Pelemans muzikale interesse een handige uitkomst. Diens collectie vinyl bleek het ideale cadeau voor zijn neefje. “Hij moest nooit meer naar ’t stad voor een cadeau. Ik kreeg voor elke verjaardag, nieuwjaar en Kerstmis gewoon een plaat die hij thuis had liggen”, zegt Peleman. “Hij gaf zijn oude rommel aan mij, maar op die manier heb ik wel veel originele platen gekregen.”

Twintig keer zoveel waard

Met zijn 15-jarige zoon is het een ander verhaal. “Ik ben gigantisch trots op hem dat hij die passie voor vinyl heeft,” begint de zanger, “en ik heb graag dat hij The Beatles opzet, maar niet de originele platen.” Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel, zo blijkt. “Natuurlijk gaat hij met zijn vrienden die platen opzetten als ik weg ben. En ik heb er letterlijk nachtmerries over,” aldus de trotse maar angstige vader. “Die platen zijn niet meer te krijgen, en zeggen dat hij ze erft werkt niet. Hij zal mijn huis en auto wel verkopen later,” lacht Peleman.

In het licht van alle wereldproblemen is vinyl futiel, geeft Peleman toe. “Maar ik krijg er een kick van. Ik gaf hoop en al 1000 euro uit aan mijn collectie. Maar die is nu gemakkelijk 20 keer zoveel waard!”

Radio 1 Select