"Het was voor mij niet moeilijk om vast te houden aan mijn idealen"

20 mei 2018
In mei ‘18 blikt Touché terug op mei ’68. PVDA-politicus en huisarts op rust Kris Merckx is de voorlaatste mei 68'er die deze maand te gast is in Touché. Hij richtte de eerste praktijk op van 'Geneeskunde voor het Volk', waar eerstelijnszorg gratis was en nog altijd is. 'Geneeskunde voor het Volk' wordt genoemd als één van de meest wervende verwezenlijkingen van mei '68. Vijftig jaar later kijkt Merckx met trots terug op zijn leven. Zijn idealen heeft hij nooit verloochend.

Consequentie

Merckx is vijftig jaar lang zo consequent mogelijk gebleven in zijn politieke overtuigingen. Nochtans hebben veel mensen van zijn generatie de ruk naar rechts gemaakt. "Er zijn altijd mensen geweest die hun idealen niet konden volhouden. Voor mijn kameraden en ik was het echter niet moeilijk om vast te houden aan onze idealen. Als huisdokter kwam ik dagelijks onder de mensen. Als politicus ging ik naar fabrieken en bedrijven, en nam ik deel aan betogingen. Daardoor werd ik elke dag geconfronteerd met problemen en vragen van mensen. Door de keuzes die ik gemaakt heb, behield ik zonder moeite mijn motivatie. Mensen die louter in de academische wereld gebleven zijn, hebben de band met de praktijk misschien niet kunnen onderhouden", zegt Merckx in "Touché".

Bescheiden pensioen

Merckx wordt deze zomer 74 jaar. Hij geniet ondertussen al een aantal jaar van zijn pensioen. "Het pensioen dat ik verdien, is bescheiden: 1012 euro. Dat komt onder andere omdat ik in de beginjaren van 'Geneeskunde voor het Volk' akkoord ging met een heel bescheiden loon." Hij ontvangt tot zijn 85 jaar ook nog zo'n 270 euro van RIZIV omdat hij altijd aan de sociale tarieven gewerkt heeft. "Maar ik heb een vrouw die jarenlang lesgaf en die nu een goed lerarenpensioen ontvangt. In vergelijking met veel andere mensen ben ik dus een gelukkige gepensioneerde", aldus Merckx.

Pensioenbetoging

En net voor die pensioenen zijn afgelopen woensdag bijzonder veel mensen op straat gekomen. Merckx begrijpt de mensen die betogen tegen de pensioenhervormingen: "veel bouwvakkers en dokwerkers die nog geen 50 jaar oud zijn, staan al bijna stijf van de artrose en papegaaienbekken in hun rug. Kassiersters moeten gewichten opheffen en voordurend scannen. Zij krijgen te maken met ontstekingen van hun gewrichten, spieren en pezen. En ik begrijp ook dat er veel leraren mee betoogden. Les geven aan klassen met meer dan twintig kinderen is niet vol te houden tot op 67-jarige leeftijd."

Wat is voor Merckx dan een mogelijke oplossing in deze hele pensioendiscussie? "Het moet mogelijk zijn om het huidige pensioenstelsel te behouden: een normaal pensioen op 65-jarige leeftijd, vervroegd pensioen aan 60 jaar en brugpensioen vanaf de leeftijd van 58 jaar. Dat kost de regering maar één procent van het bruto binnenlands product (bbp). In een rijk land zoals België is het onbegrijpelijk dat men de mensen een rustige, rijkgevulde pensioentijd ontzegt. De grote rijkdom die bovenaan de maatschappij zit, zou gebruikt moeten worden om iederéén vooruit te helpen."

Huurappartement in sociale woonwijk

Merckx en zijn vrouw wonen al 40 jaar in een huurappartement in de sociale woonwijk 'Kleine Heide' in Hoboken. Ze kozen ervoor om daar te wonen omdat ze de leefomstandigheden van de mensen daar wilden delen. "Dat is een goede keuze geweest. We wonen daar heel graag. Vanaf het begin dat we in die wijk woonden, hebben mijn vrouw en ik heel hard gesolidariseerd met de eerste generatie migranten die daar ook kwamen wonen. Die mensen zijn ons trouwens heel dankbaar voor alles wat wij voor hen gedaan hebben."

Verdeeldheid verzwakt ons

"Wij hebben nooit een onderscheid gemaakt tussen mensen op basis van hun origine. Helaas hebben we wel gezien hoe het Vlaams Blok opkwam en ooit 44 procent haalde in Hoboken. De partij behaalde dat hoge percentage onder meer door de werkloosheid die er toen heerste op de migranten te schuiven."

Vechten voor rechtvaardigheid

Merckx vindt dat hij al heel veel gekregen heeft in zijn leven, veel dankbaarheid ook. In de toekomst wil hij graag nog het werk van de PVDA en progressieve mensen verderzetten. "Het is de moeite waard om te vechten voor de rechtvaardige zaak. Ik geloof in een andere en betere wereld." 

Lees ook

Lijst van artikels