“Ik laat mijn leven niet inspireren door de standpunten van de kerk”

28 oktober 2015
"God is liefde" en "Iedereen is gelijk", stelt studente en gelovige Leni Linthout. Wat vindt zij dan van de conclusies van de bisschoppensynode, waaruit blijkt dat er voor homoseksuelen nog steeds weinig plaats is? Het antwoord ligt moeilijk.

Twee jaar hebben de kerkleiders nagedacht en vergaderd over de vraag hoe de kerk moet omgaan met de veranderende manieren waarop mensen samenleven. Is er plaats voor mensen die uit de echt gescheiden of hertrouwd zijn of voor homoseksuele paren? Afgelopen weekeinde goten ze hun aanbevelingen aan de paus in een dertig pagina's tellend rapport. Het voorlopige antwoord is duidelijk: aan de strikte, officiële leer van de kerk verandert niets.

 

Leni Linthout, studente Pedagogische wetenschappen in Gent, is gelovig. Voor haar is het geloof een manier om naar de wereld te kijken. Ze put dan ook inspiratie uit paus Franciscus, die naar het voorbeeld van Jezus leeft. Paus Franciscus is volgens haar een mens onder de mensen, en zet zich niet boven iemand. Dat is heel belangrijk voor Leni, die gelijkheid onder mensen:

Ik probeer zo horizontaal mogelijk met mensen om te gaan. Van mens tot mens. Ras, afkomst, taal of macht... Het doet er allemaal niet toe. Je moet naar de essentie van de mens gaan, en dat is dat iedereen gelijk is. 

 

Leni gelooft bovendien dat paus Franciscus niet zo conservatief is als bepaalde andere bisschoppen. Maar wat betekenen de conclusies van de bisschoppensynode eigenlijk voor Leni? Het antwoord ligt moeilijk:

Die vraag krijg ik heel veel en het antwoord is moeilijk. Ik laat mijn leven niet inspireren door die standpunten. Voor mij zijn die regels en wetten niet de kern van mijn geloof, die doen er voor mij niet toe.

 

Die standpunten legt ze eigenlijk dus naast zich neer. De conclusie van de bisschoppensynode strookt nochtans niet met haar visie op gelijkheid onder de mensen. Ze vindt het ergens dan ook lastig om dat te verzoenen met haar eigen geloof: "Ik kan er eigenlijk niet zo goed op antwoorden. Ik heb er zelf nog niet zo over nagedacht."

Natuurlijk kan niet elke vraag in het leven meteen beantwoord worden, besluit Annemie.

 

 

Foto © Getty Images