"Ik leer de dingen door zijn verwonderde ogen bekijken"

26 maart 2017
Hans Bourlon zag bij een kennis hoe verrijkend het is om een jonge vluchteling onder je hoede te nemen en besloot om peter te worden van Abdulfatah. "Hij kan vandaag beter hoofdrekenen dan mij en dat is zo boeiend om van dichtbij mee te maken. Ik vind het peterschap een absolute aanrader."
“Het peterschap houdt in dat je hen begeleidt in hun leven, maar meer op een emotionele wijze. Bij ons betekent dat dat we één of twee keer per week afspreken en dan maken we zijn huiswerk of doen we een uitstap. Soms komt hij met zijn Somalische vrienden langs. Dat is hopelijk verrijkend voor hem, maar zeker ook voor mij.”
“Je ziet weleens vluchtelingen op straat rondlopen en je stelt je daar weinig bij voor, maar het eerste halfjaar dat hij hier was stond in het teken van het missen van zijn moeder, de heimwee naar Somalië en naar wat hij kende uit zijn kindertijd. Daar kan je dan wel wat in betekenen. Ondertussen zijn we een tijd verder en heeft hij zoveel opgepikt en geleerd.” Vandaag is zijn Nederlands al redelijk goed, mede dankzij de strips waarmee Hans Bourlon in zijn jeugd opgroeide: “We lezen elk om de beurt een blad uit Jommeke. Hij kan zeer goed lezen, maar begrijpt niet alles even goed en dan vraag ik altijd even wat hij net gelezen heeft. Als professor Gobelijn zich verspreekt, durft dat al wel eens fout te lopen.” 
 “Hij vertelde mij onlangs dat hij mij gegoogeld heeft, dus hij is op de hoogte van wat ik doe. We zijn samen naar een show van Studio 100 geweest, een totaal onbekende wereld voor hem, maar hij vond het geweldig. Het blijft een wereld die hij vol verwondering bekijkt.”
Het vluchtelingencentrum van Kapellen zoekt nog steeds mensen die graag peter of meter willen worden van een jonge vluchteling. Meer informatie over hoe je je kan aanmelden kan je hier terugvinden. 

Radio 1 Select