"Ik leerde dankzij mijn vader geen schrik te hebben van politici"

7 juni 2016
Geert Hoste
Elke dag nodigt de Bende een bekende Vlaming uit, die mag vertellen welke nieuwsberichten hem raken. Vandaag is onze nieuwsgast Geert Hoste. Hij hoorde over het overlijden van voormalig minister Joseph Michel, die in 1975 de fusie der gemeentes invoerde.

De fusie van de gemeenten in 1975 had een invloed op het leven van het gezin Hoste. De vader van Geert Hoste was immers gemeentesecretaris van Waardamme. Door de fusie verloor hij zijn job, terwijl je als gemeentesecretaris eigenlijk 'benoemd was voor het leven'. "Hij weigerde z'n job af te staan, en heeft dat in proces getrokken." Tien jaar later kwam er een uitspraak: de vader van Geert verloor de zaak. 

Uiteindelijk bereikten ze wel een compromis:

Mijn vader mocht alleen nog in naam gemeentesecretaris zijn, maar moest niet meer komen werken.

Geert Hoste heeft het dus van geen vreemde, wanneer hij politici al eens de duvel aandoet. "Ik denk dat ik in het verhaal van mijn vader de kracht gevonden heb om geen schrik te hebben van politici. Mijn vader heeft getoond dat hij geen schrik had en ik heb dat doorgetrokken."

In het begin van z'n carrière trad Geert Hoste op in culturele centra in het hele land. Hij haalde dan vaak de lokale politiek door de mangel. "Soms kwamen mensen bewust naar de voorstelling in een àndere gemeente, om vrijuit te kunnen lachen."

Radio 1 Select