“Alleen al door in dat café te ademen, werd je stoned”

2 mei 2017
Johannes Genard, frontman van School is Cool, blijft ver weg van drugs. Maar al heel vroeg, op 15-jarige leeftijd, kwam hij voor het eerst in contact met cannabis.

Het was de tijd dat hij veel naar van Nirvana en metal luisterde en hij was meegegaan met vrienden naar een reggaecafé in Antwerpen dat tot heel laat ‘s nachts open was. Thuis had hij zijn ouders verteld dat hij bij vrienden bleef slapen.

Alleen al door in dat café te ademen, werd je stoned.

Boven in een kamertje zat een marginale dealer die het spul verkocht. Een tijdje later stonden ze helemaal stoned en verdwaasd op straat. Hij had zijn gsm aan zijn riem hangen in een felgekleurd hoesje. Niet echt een goed keuze, want even later stonden zin de buurt van het Astridplein oog in oog met een bende. Eén van die bendeleden vroeg of hij eens mocht telefoneren.

Hij had meteen door dat het de verkeerde kant opging. Zijn gsm werd met het hoesje van zijn riem getrokken, maar plots verscheen er nog iemand. Een kleine man van Afrikaanse oorsprong die er in slaagde om de gsm terug te pakken. Maar in plaats van die terug te geven aan Johannes, zei de man “Dit is niet de manier om een gsm te stelen. Dat doe je zo” en hij gooide het lege hoesje naar Johannes en verdween met de gsm in de donkere straten.

Pas achteraf werd het een leuk verhaal om te vertellen.

Radio 1 Select