"Ik liep een jaar rond met twee scharen in mijn buik"

25 februari 2019
Er zijn voor de artsen heel wat checklists en systemen om fouten uit te sluiten. En sommige daarvan zijn er gekomen na concrete incidenten. Bijvoorbeeld na het verhaal van Glenn Godecharle die een jaar rondliep met twee scharen (Kocher tangen) in zijn buik.

"In 2006 werd ik geöpereerd aan een darmobstructie in een Antwerps ziekenhuis door een gerenommeerd chirurg. Na de ingreep bleef ik echter last hebben van pijnen die steeds helser werden" blikt Glenn terug in 'De Wereld van Sofie'. "Na een jaar waren de pijnen zo erg dat mijn huisarts zei dat het zo niet verder kon en hij stuurde me naar het ziekenhuis voor een radiologisch onderzoek. Ik weet nog dat de radioloog toen hij de foto's bekeek van verbazing zijn balpen op de grond liet vallen. Het bleek dat er twee scharen van 16 en 18 cm in mijn buik achtergebleven waren. Dezelfde dag nog onderging ik een spoedoperatie om de scharen weg te halen."

"Na die spoedoperatie kwam er een ombudsman van het ziekenhuis aan mijn bed die me verzekerde 'we gaan dit vergoeden, maak u geen zorgen.' Maanden later had ik nog altijd niks vernomen en heb ik een advocaat onder de arm genomen. Tijdens het onderzoek dat erop volgde bleken er effectief een aantal zware fouten gemaakt te zijn. In principe moet voor en na de operatie het aantal instrumenten in een set geteld worden, om te zien of het aantal gelijk is. Dat is niet of niet goed gebeurd. Er zijn zelfs achteraf twee scharen bijgevoegd om de set weer compleet te maken."

Het is dankzij het verhaal van Godecharle dat men de checklist bij operaties strikter is gaan opvolgen. Dat zijn leed niet helemaal voor niets geweest is, is wel een soort troost voor Godecharle. Al vindt hij dat de wetgeving nog veel te wensen overlaat. "Nu moet een commissie van geneesheren via tabellen en percentages proberen te becijferen hoeveel pijn je geleden hebt of hoeveel schade je hebt ondervonden." Na negen jaar procederen kreeg Godecharle een schadevergoeding van 5500 euro. "Dat dekte niet eens de gerechtskosten, maar het was mij niet zozeer om het geld te doen, ik wil geen Amerikaanse toestanden, ik wou gewoon erkenning."

Lees ook:

Lijst van artikels