"Ik lig er niet wakker van dat er geen roepingen meer zijn"

27 maart 2016
De Katholieke Kerk heeft het moeilijk in het Westen. We leven zelf in één van de meest geseculariseerde landen te wereld. "Maar dat maakt mij bij geen indruk", zegt Lode Van Hecke, de abt van de abdij in Orval.

De abdij in Orval heeft bijna 950 jaar geschiedenis achter de rug. Lode Van Hecke is de 63e abt en leeft er samen met dertien monikken.

"In de veertiende eeuw waren er op een bepaald moment vijf monikken", zegt hij in Touché. "Ik lig er niet wakker van dat er geen roepingen meer zijn. Komen er echt geen monikken meer bij, dan is het mijn taak om het zo te organiseren dat het hier op een goede manier eindigt. Alleen God is absoluut. De rest is relatief."

Het geloof moderniseren?

Lode Van Hecke weet niet of het een kwestie is van moderniseren.

Volgens mij zijn jongeren net gevoelig voor de authenticiteit van het geloof.

"Het is ook een illusie dat ik een wereld zou moeten uitdenken voor die jongeren. Zij moeten hun eigen wereld uitdenken. Ik kan alleen mijn authenticiteit doorgeven."

 

Het celibaat?

"Ook daar lig ik niet wakker van", zegt Lode Van Hecke. "Bij ons is dat celibaat essentieel als monik, maar ik hoop dat bepaalde functies in de Kerk meer open komen en dat dat zo snel als mogelijk gebeurt."

 

 

Foto: VRT - Radio 1