“Ik meet mezelf aan iedereen”

19 augustus 2017
West-Vlaamse rapper Brihang bestempelt zichzelf als ‘de grootste verliezer’ in zijn eigen nummers. “Ik meet mezelf graag aan iedereen, maar tegelijk is vergelijken zeer lastig. Ik wil roepen: ik ben hier, zie je mij niet staan?”

“Jezelf met een ander vergelijken is iets zeer lastig. Daar heeft Facebook veel mee te maken", zegt Boudy Verleye, beter bekend als Brihang, in Allez Allez.

"Ik ben lid van de Facebookgeneratie. We schrijven enkel neer hoe goed het gaat. Ik eigenlijk ook. Maar ik heb er al over nagedacht, misschien moet ik ook eens posten dat ik het jammer vind dat ik niet op Pukkelpop sta, bijvoorbeeld? Al wordt Facebook dan wel een depressief platform, ook niet de bedoeling.”

Ik wil schreeuwen om een plaatsje in de wereld

Brihang twijfelt niet alleen aan zichzelf op de sociale media. In zijn liedjesteksten en in Allez Allez getuigt hij over zijn onzekerheden. “In ‘Te groot’ zeg ik letterlijk: ‘Brihang is de grootste verliezer’. Dat is die twijfel die nog altijd in me zit en naar buiten komt. Dat schreeuwen om een plaatsje te hebben in de wereld of in de muziekwereld. Alsof ik wil roepen: ik ben hier hé, zie je mij niet staan?”

Geruststellend

“Ik kan alles wel plaatsen, maar ik schrijf er gewoon graag over. Misschien denk ik soms te veel na over zo’n dingen.”

Een andere opvallende zin uit zijn teksten, is ‘ik ken iemand en die heeft ook een hond’. “Een zin uit ‘Ik wil alles, behalve’ die ik eigenlijk als titel voor mijn album wou gebruiken.”

“Omdat dit zo’n absurde zin is. Ik meet mezelf graag aan iedereen. En dan zeg je, ‘ik ken iemand en die heeft ook een hond’. Dat is precies geruststellend. Zo van, het is oké wie je bent.”

Radio 1 Select