"Ik mocht geen coureur worden van mijn moeder: jij kan niet afzien!"

18 april 2017
Acteur Daan Hugaert kijkt dezer dagen met meer dan gewone belangstelling naar de koers, want hij komt zelf uit een familie van coureurs.

Daans vader, zijn peter, zijn oom en zijn neef koersten allemaal. Daan niet: "Ik mocht niet van mijn moeder. Ze zei dat ik niet kon afzien." Zijn vader was een verdienstelijke kermiscoureur maar het was vooral zijn oom Camiel Vandecasteele die een succesvol renner was. Hij reed zes keer de Tour, vooral als knecht van Lucien Buysse. Maar hij won toch zelf ook twee ritten, en als hij niet geflikt zou zijn door de tourdirectie had hij in 1928 zelfs de Ronde van Frankrijk kunnen winnen!

Daan had onlangs in een interview over zijn 'nonkel Camiel' verteld, en even later kreeg hij een mail van een zekere Roger Hessel. Die had in een copycenter een documentatiemap gekregen met foto's en krantenknipsels over Vandecasteele. Die map was daar achtergelaten en nooit meer opgehaald door Annie, de inmiddels overleden dochter van Vandecasteele. Hessel moest het copycenter beloven dat hij de map aan een rechtmatige erfgenaam zou bezorgen, en zo kwam hij bij Daan terecht. 

 

 

Camiel Vandecasteele

Vorige week is Daan de map bij Roger Hessel gaan ophalen. Bij een trappist hadden ze een goed gesprek over de koers én over marktzangers. Want Hessel is een kenner van volksmuziek en schreef een boek over de Oost-Vlaamse marktzanger Tamboer. Toen Daan in het boek bladerde, viel zijn oog op enkele bladzijden over de Spaanse Burgeroorlog. Een bijzonder toeval want Daan is op tournee met een voorstelling over vluchtelingen uit die oorlog: Spaans Krijt. Op 25 april speelt hij een benefietvoorstelling van 'Spaans Krijt' in 't Arsenaal in Mechelen. 

Radio 1 Select