“Ik moest aan mijn vrouw uitleggen dat ik een hypotheek op het huis ging nemen”

30 januari 2018
Quick-Step manager Patrick Lefevere heeft naast de koers nog tijd om te ondernemen. Hij richtte een aantal jaar geleden een interimbureau op met Sylvie Anraed, een vrouw die hem zomaar aansprak met haar idee op Waregem Koerse.

Patrick Lefevere ging naar jaarlijkse gewoonte naar Waregem Koerse en liet zich overtuigen door Sylvie Anraed, die hij daar ontmoette, om een interimbureau te beginnen. Ze stapte gewoon op hem af en in een informele babbel deed ze hem haar idee uit de doeken en vroeg of hij haar wou helpen. "Ik heb me eerst grondig geïnformeerd, cijfers opgevraagd en alle informatie bestudeerd." Uiteindelijk is hij in haar verhaal meegestapt, en is daar het interimbureau Experza uit voortgekomen.

Als ik lees dat meer dan 20% van de bevolking werkloos is, begrijp ik niet dat de vacatures niet ingevuld geraken. 

Patrick vindt dat mensen die niet willen werken, te veel beschermd worden. "Wij, de interimbureau's, zijn de slechterikken. Omdat wij de mensen zogenaamd slecht behandelen. Maar dat is absoluut niet waar." Hij vertelt dat het enorm veel moeite kost om iemand te recruteren. "Als je er dan één hebt, dan loopt die weg na één dag werk! Dat kan toch niet zomaar." Volgens hem moeten we zulke werknemers toch meer bestraffen. 

Geen geld meer

Interimbureau Experza is intussen een bloeiende zaak geworden, maar dat was niet zo in het begin. “Wij moesten elke donderdag de arbeiders betalen, maar er was geen cash meer,” vertelt Patrick. De klanten betaalden niet, en dat is essentieel in je zaak. “Ik werd ongemakkelijk van de openstaande bedragen,” zegt hij.

Patrick investeerde erg veel kapitaal in de zaak, maar dat was niet genoeg. “Ik moest aan mijn vrouw gaan uitleggen dat we een hypotheek moesten nemen op het huis om de zaak te redden,” vertelt hij. Het interimbureau werd uiteindelijk een succes, maar het viel niet meer te combineren met de koers. Patrick heeft dus zijn aandeel in de zaak verkocht aan Sylvia Anraed.

Een ondernemer moet lef hebben, maar ook ondersteuning.

Patrick beseft dat Sylvie het, ondanks haar lef en ambitie, zonder hem niet had kunnen waarmaken: "waarschijnlijk was ik voor haar de juiste persoon op de juiste plaats." 

Lees ook