1 jaar lockdown: "Ik moest afscheid nemen van mijn vader, helemaal ingepakt als een marsmannetje"

12 maart 2021
Deze week is het exact één jaar geleden dat het coronavirus ons leven overhoop gooide. Voor veel mensen zorgde dat ervoor dat ze niet op een normale manier afscheid konden nemen van familie of vrienden. Goele Kuijpers verloor haar vader aan corona. Zij vertelt haar verhaal in 'De Wereld Vandaag'.

Goele verloor haar papa Willy Kuijpers aan corona. Hij ging naar het ziekenhuis voor een geheel andere ingreep, maar werd ziek: "Papa was gevallen in de tuin en had zijn heup gebroken", vertelt Goele. "Hij werd opgenomen in het ziekenhuis en geopereerd, maar heeft daar corona gekregen."

Stroeve berichtgeving

De berichtgeving gebeurde "in stukken en brokken", aldus Goele. "De berichtgeving van het ziekenhuis naar ons toe verliep stroef, dus je hebt helemaal niet door dat je in je hoofd moet bezig zijn met afscheid nemen", gaat ze verder. Vooral de moeder van Goele heeft het daar moeilijk mee, want het koppel was maar liefst 55 jaar samen.

De berichtgeving van het ziekenhuis naar ons toe verliep stroef, dus je hebt helemaal niet door dat je in je hoofd moet bezig zijn met afscheid nemen

Goele benadrukt wel dat het ziekenhuispersoneel de benen vanonder hun lijf liep en hun uiterste best deed om communicatie vanuit het ziekenhuis mogelijk te maken via Skype, telefoon, ...

Marsmannetje

"De dag na zijn operatie hebben mijn zus en ik hem nog gezien, maar toen was hij nog wat verward van de narcose. Daardoor hebben we hem niet echt kunnen steun geven of moed inspreken, dat is heel erg."

Afscheid nemen kan niet koelweg op anderhalve meter afstand

Maar dat neemt niet weg dat het afscheid hartverscheurend was. Op het moment dat Willy ziek werd, wou Goele bij haar vader zijn, maar dat kon niet. Na zijn dood kon Goele wel afscheid nemen, zij het helemaal ingepakt "als marsmannetje". "Er wordt niet gezegd dat je hem niet mag vastpakken, dus je doet dat wel. Afscheid nemen kan niet koelweg op anderhalve meter afstand", vertelt ze daarover.

Vooral de mama van Goele heeft het nu enorm moeilijk. "Ze waren zo lang samen en hadden een intense band. Met een blik of kwinkslag konden ze elkaar begrijpen en daar was nu geen ruimte voor. Eenmaal in het proces van slecht ademen, kost alles zoveel energie dat een gesprek met iemand voeren bijna uitgesloten is."

Youtube

Het afscheid van Willy vond plaats in beperkte kring. Amper 15 mensen mochten erbij zijn, "maar we hebben de begrafenis wel kunnen livestreamen en de dienst staat ook nog op Youtube. Dat is een troost", vertelt Goele.

Knuffel

"Mijn vriendinnen zeggen dat ze mij graag zouden knuffelen na het overlijden van mijn papa, maar dat kan niet. Ze konden ook niet achter mij zitten op de begrafenis en mij zo steunen. Dat is onmenselijk en hard", besluit Goele.

Beluister het gesprek met Goele Kuijpers in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Lees ook: