"Ik moet nu heel dringend mijn trein nemen"

25 september 2017
Het Vlaams Parlement opent straks het nieuwe zittingsjaar. En traditioneel gaat dat gepaard met de septemberverklaring van de Vlaamse Regering. "De Ochtend" belde naar Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement. Maar dat verliep een beetje moeizaam.

Over de septemberverklaring wou Peumans kort wel wat kwijt. Wat moet er voor hem zeker instaan bijvoorbeeld? “Het is natuurlijk niet aan mij om te zeggen wat er in de septemberverklaring van de Vlaamse Regering moet staan” zei hij. “Een goed evenwichtig beleid bijvoorbeeld, en dat men een aantal knopen doorhakt, zoals de verdere invulling van het secundair onderwijs”. Ook een begroting in evenwicht vindt Peumans altijd belangrijk.

Maar andere vragen wimpelde hij af. Over de energieheffing van Bart Tommelein – de opvolger van de turteltaks - wilde hij bijvoorbeeld niks kwijt: “U belt mij als voorzitter van het parlement, niet als N-VA’er”.

En ook over het programma van de N-VA (waarin het “communautaire” naar de achtergrond verschuift) wilde hij geen antwoorden kwijt. “Mevrouw, u belt mij deze morgen over de opening van het Vlaams parlement en u vraagt mij naar de openingszitting. Dan moet u mij geen partijpolitieke vragen stellen. Ik antwoord er niet op.”

En toen was het gesprek opeens vrij snel gedaan. “Ik moet nu heel dringend mijn trein nemen”

Het integrale interview hoor je hier: