“Ik neem 6000 muzieknummers mee in een klein tasje”

28 februari 2018
Dirk Swartenbroekx, oftewel dj en muzikant Buscemi, houdt van elektronica en technische snufjes. Hij reist tegenwoordig een pak lichter omdat hij al die platenbakken niet meer moet meenemen. De USB-stick is zijn redding.

Dj en muzikant Buscemi vindt dat hij zijn smartphone teveel gebruikt, maar ook dat het een zeer fascinerend toestel is. Hij downloadde enkele jaren geleden een app om muziek te maken, die gebruikt hij live tijdens zijn sets. Wanneer hij muziek gaat draaien in het buitenland, neemt hij bijna nooit meer een computer mee. Alles gebeurt met de telefoon.

Ik neem geen computer of platenbakken mee wanneer ik ga draaien.

Buscemi was een voorloper op digitaal vlak en één van de eerste gebruikers van het internet. Hij was ooit journalist ‘Nieuwe media’ bij het Belang van Limburg en maakte de eerste kabelkrant, een soort digitale rolkrant.

Hij begon te draaien met vinylplaten, schakelde over naar CD’s en werkt nu met een USB-stick. Dat is een pak handiger en kleiner. “Nu neem je 6000 nummers mee in een klein tasje,” zegt Buscemi. Vroeger sleurde hij platenbakken mee, een vijftigtal platen per bak. Dat kreeg je amper mee als handbagage in het vliegtuig.

Streamen

Buscemi haalt een pak streams op Spotify. Het is belangrijk volgens hem dat je aanwezig bent op een streamingplatform. “Het is de enige manier waarop een artiest zich tegenwoordig nog kenbaar kan maken op de markt,” zegt Buscemi. Betalend downloaden gebeurt nog maar zelden, CD’s worden niet bijna meer gekocht en enkel vinylfreaks gaan nog naar de platenwinkel.

Streaming is de enige manier om je nog kenbaar te maken als artiest.

Buscemi heeft zelf een aantal projecten in het buitenland te danken aan het internet. Met vinylplaten zou dat onbegonnen werk zijn. Een verdeler moet dan zorgen dat al je platen daar overal in de rekken liggen. “Via het internet gaat dat toch allemaal veel vlotter,” besluit hij.

Radio 1 Select