"Ik overweeg voogd te worden van een vluchteling"

8 september 2015
Hans Bourlon, CEO van Studio 100, overweegt om voogd te worden van een onbegeleide minderjarige vluchteling. Comedian Bert Gabriëls probeert hem over de streep te trekken.

De bende van Annemie nodigde Hans Bourlon uit als nieuwsgast. Ook hij haalde de vluchtelingencrisis uit het nieuws, maar hij bracht een positief verhaal mee.

Bourlon overweegt om voogd te worden van een minderjarige vluchteling. Daarom belde hij in de uitzending met comedian Bert Gabriëls, zelf al 18 keer voogd. "Ik kan het iedereen aanraden", zegt hij.

Wat houdt het in, wil Bourlon weten?

"Die jongen of dat meisje slaapt niet bij je thuis. De overheid is verantwoordelijk voor de opvang."

"Jij bent zijn of haar voornaamste contactpersoon. Je gaat bij voorkeur elke week langs en beantwoordt al hun vragen. Jij legt de contacten met allerlei administraties en duwt door."

Volgens Gabriëls is het enorm belangrijk om uit te zoeken of de jongen of het meisje terug zal gestuurd worden of mag blijven. Dat verandert je aanpak.

"Als hij of zij mag blijven, begin je zo snel mogelijk aan de integratie, want er moet heel veel gebeuren op korte termijn. Je gaat bijvoorbeeld op zoek naar een school."

"Je blijft ze volgen tot ze 18 jaar zijn, maar ik vind het belangrijk dat ze me ook daarna nog altijd kunnen bellen als ze problemen hebben."

"Ik heb me nooit verplicht gevoeld om geld te geven. Dat is het minste van die gasten hun zorgen."

 

Overweeg je net zoals Hans Bourlon om voogd worden?

Je kan je wens kenbaar maken aan voogdij@just.fgov.be en de brochure lezen van het Ministerie van Justitie over voogdijschap. Stuur een mailtje waarin je meer vertelt over jezelf en daarna word je uitgenodigd voor een gesprek.

 

Bourlon sprak ook over het professionaliseren van de hulp aan vluchtelingen in bijvoorbeeld Calais, en over initiatieven als Uber en Airbnb. "Die verniewingen zijn niet te stoppen. Je kan er geen dam tegen bouwen. Ook al botsen die tegen de huidige vormen van economie en exploitatie."