"Ik pleit voor een minister van Digitale Inclusie"

21 februari 2019
De digitale (r)evolutie gaat razendsnel. Eén op de vijf mensen kan niet meer mee met al die technologische vooruitgang. Of willen ze niet mee?

"Die digitale vooruitgang, het interesseert mij niet. Ik blijf gewoon naar de bank gaan voor mijn overschrijvingen in plaats van aan online banking te doen", zegt Paul Lammar. Hij is 60 jaar oud en wil niet mee-evolueren met de digitalisering. "Je wordt verplicht om mee te zijn, maar ik vind mijn weg daar niet meer in. Op een bepaald moment ben ik ermee gestopt om me te interesseren in al die veranderingen, want het gaat veel te snel."

We krijgen binnenkort een laptop op het werk. Ik had gevraagd aan mijn werkgevers om daar nog 4 jaar mee te wachten, tot ik op pensioen ben, maar dat wilden ze niet.
Paul Lammar

Ilse Mariën is onderzoekster bij 'Studies in Media, Innovation and Technology' (SMIT) aan de Vrije Universiteit Brussel. Zij beaamt dat de technologische vooruitgang voor veel mensen veel te snel gaat en dat het zeker niet altijd een kwestie is van "niet willen vooruitgaan".

"Er is een groot aanbod aan initiatieven in Vlaanderen om digitaal mee te geraken, maar de snelheid waarmee de digitalisering mee gepaard gaat is voor sommige mensen problematisch. Dan proberen ze om Windows 8 onder de knie te krijgen en eenmaal ze dat kennen, komt Windows 10 op de markt en kunnen ze opnieuw beginnen."

Minister van Digitale Inclusie

"Steden en gemeenten nemen vaak al lokale initiatieven om mensen te helpen, maar het ontbreekt aan middelen en een langetermijnsvisie op Vlaams niveau. Daar moet er dringend iets gebeuren", zegt Mariën.

"Ik pleit dan ook voor een minister van Digitale Inclusie die een programma maakt met een langetermijnvisie over hoe we die digitale uitsluiting kunnen tegengaan."

Benieuwd hoe het met jouw digitale kennis is gesteld? Doe onze test: