'Ik probeer het denken voor te blijven tijdens het schrijven"

18 september 2016
Peter Terrin
Schrijver Peter Terrin heeft een nieuw boek uit. Yucca, een intens en melancholisch verhaal over wie we zijn en wat we doen.
Is een man nog een vader als zijn kind niet meer leeft? Dat vraagt Viktor zich af wanneer hij vrijkomt na elf jaar gevangenis. De wereld die hem ooit heeft veroordeeld voor de dood van zijn kind, herkent hij nauwelijks meer. Renée is een steenrijke kunstenares. Haar werk verandert tal van mensenlevens, terwijl haar leven eenzaam is en bedreigd wordt. En in 1985 is de grootvader van Renée, een politie-inspecteur, getuige van de laatste overval van De Bende van Nijvel. Hij ziet iets dat niemand ziet maar wordt niet geloofd. 3 personages 3 verhaallijnen in heden en verleden die elkaar kruisen. Dat is Yucca, het nieuwe boek van Peter Terrin.
Je moet je overgeven aan het verhaal. Het gaat niet in de eerste plaats om de plot maar om de personages. Om waarom ze dingen doen.
¨Peter Terrin

Terrins eerste bundel De Code verscheen in 1998. In 2001 volgde zijn eerste roman, Kras. Hij werd twee keer genomineerd voor de AKO Literatuurprijs voor zijn roman Blanco en de verhalenbundel De Bijeneters. Hij kreeg de prijs uiteindelijk in 2012 voor zijn roman Post Mortem.

Elk boek is opnieuw beginnen. Ik probeer het denken voor te blijven tijdens het schrijven. Heel organisch te werken.
Peter Terrin

Over naar de titel nu : Yucca. De Yucca is de cowboy onder de planten. In de woestijn zien mensen 's nachts de geesten van de doden in hun stengels.

De mens is een irrationeel wezen. Daarover gaat het boek. Over instinct en een dieper weten. Het leitmotiv heb ik gepikt van de Spice Girls. Niet om hun muziek maar om de tekst. 'Tell me what you want, what you really really want'. Uit Wannabe.
Peter Terrin

Yucca verschijnt bij De Bezige Bij en wordt donderdag 22 september voorgesteld in De Vooruit.