"Ik probeerde in te loggen op Airbnb met een valse foto en een nepprofiel. Tevergeefs."

30 november 2016
Stephanie De Smedt is hoofdredacteur van De Tijd, een krant die vaak schrijft over nieuwe technologische ontwikkelingen. Maar die vooruitgang heeft ook zijn keerzijde. Zo slaagden hackers er deze week in om het openbaar vervoer in San Francisco lam te leggen.

"We beseffen te weinig dat veel dingen die we dagelijks doen te maken hebben met dataverkeer", zegt Stephanie. "Het is natuurlijk geweldig dat je smartphone weet waar je auto geparkeerd staat, terwijl je dat zelf al vergeten bent. Maar ik ben ook sceptisch."

Zo vond Stephanie het geweldig om via Airbnb een appartement te boeken. Tot de site zijn gebruiksvoorwaarden veranderde en ze gevraagd werd haar identiteitskaart in te scannen, een foto te uploaden en haar Linkedinprofiel aan Airbnb te linken. Toen kreeg ze wel een ongemakkelijk gevoel: "waarom moet Airbnb dat allemaal van mij weten?" Ze probeerde dit op te lossen met een andere foto, een floue versie van haar identiteitskaart en een vals profiel, maar dat lukte niet, Airbnb bleek slimmer dan dat.

"We moeten grondiger nadenken over hoe we ons dataverkeer beschermen", vindt Stephanie, zeker in tijden waarin alles met alles geconnecteerd is en diensten gebruik maken van persoonlijke gegevens. Veel van onze bedrijven zijn nog onderbeschermd. Stephanie kent persoonlijk twee kmo's die onlangs gehackt zijn, en moesten betalen om hun gegevens terug te krijgen. Een praktijk die nog te vaak onder de radar blijft.