“Ik hoef de ellende maar te spelen, maar voor David Van de Steen is ze echt!"

8 november 2017
Acteur en presentator Jonas Van Geel heeft juist de opnames afgerond voor ‘Niet schieten’, een film van Stijn Coninx op basis van het boek van David Van de Steen, die als kind zijn hele gezin verloor aan de Bende van Nijvel. Een bijzondere maar ook beladen film, vooral gezien de intriges van de afgelopen tijd.

Jonas Van Geel kan zich niets herinneren van het nieuws destijds. “Ik was één jaar oud toen het gebeurde. Ik heb wel wat reportages gezien en gelezen over de Bende van Nijvel. Maar door de film ben ik plots nogal intens in het verhaal terecht gekomen.”

Door de film ben ik plots nogal intens in het verhaal terecht gekomen.

Een verhaal dat sinds een paar weken actueler dan ooit is geworden. Maar de film zal ondanks de berichten van de afgelopen tijd geen veranderingen ondergaan. “Stijn Coninx volgt het uiteraard op de voet, maar hij zal de film niet wijzigen. Weet je, Stijn is samen met David Van De Steen al zeven jaar bezig met het project. De noodzaak van het verhaal is groot, het moet goed verteld worden. Dat kost tijd.”

Jonas speelt de volwassen David, en heeft als voorbereiding een aantal dagen doorgebracht in het gezelschap van de echte David, die al decennialang probeert het hoe en waarom van die noodlottige gebeurtenis te achterhalen die zijn leven overhoop gooide. “Hij zit al heel lang in een achtbaan. Een achtbaan die sinds kort over de kop gaat. Telkens heeft hij hoop dat er iets naar boven komt. Maar keer op keer blijkt het om een dood spoor te gaan. Dat is wel heel zwaar.”

Hij zit al heel lang in een achtbaan.

“In het begin schaamde ik me voor het feit dat ik zijn rol aan het spelen was. Ik dacht: ik spreek nu zijn zinnen uit die ik straks weer vergeten zal zijn. Terwijl hij ze nog jaarlijks uitspreekt. Dat was een best heftige ervaring. Al hoort het bij de job van acteur natuurlijk. Ik kan naar huis gaan en het naast me neer leggen. Hij draagt het overal waar hij komt met zich mee.”

Lees ook: