"Ik schat de kansen groot in dat Guy D'haeseleer burgemeester van Ninove wordt"

29 oktober 2018
© Radio 1
In 'De Ochtend' suggereerde Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken dat er een doorbraak op til is in Ninove. Volgens Van Grieken is de kans groot dat Guy D'haeseleer, lijsttrekker van Forza Ninove, er burgemeester wordt. Van Grieken heeft het over "positieve verstandhoudingen".

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wou niet veel kwijt vanmorgen over de onderhandelingen in Ninove. Forza Ninove, een lijst met heel wat Vlaams-Belang-leden haalde er net niet de absolute meerderheid. Ze nam het initiatief om op zoek te gaan naar een coalitie, maar de gesprekken liepen spaak. N-VA, Open VLD en de lijst S.A.M.E.N. -een samenwerking tussen CD&V, Groen en SP.A.- wilden niet verder praten. Toch lijkt Van Grieken te suggeren dat er nog een oplossing mogelijk is met D'haeseleer als burgemeester. "Ik kan alleen zegen dat er goede persoonlijke verstandhoudingen zijn. Ik schat de kansen groot in dat Guy D'haeseleer burgemeester wordt", zegt Van Grieken. Of hij daarmee wijst naar een mogelijke oplossing met gedoogsteun, of bijvoorbeeld overlopende gemeenteraadsleden, is niet duidelijk.

Van Grieken zegt wel dat volgens hem heel wat N-VA-leden in Vlaanderen geen probleem hebben met een samenwerking met het Vlaams Belang. "Het is de partijtop die zoiets tegenhoudt. Terwijl een studie van de Universiteit Gent van twee jaar geleden zegt dat 80% van N-VA-leden geen probleem heeft met een samenwerking. De achterban pikt dit niet langer", zegt Van Grieken.

De chocomousse komt mijn oren uit.

De commotie die er was rond een Facebookpost die Guy D'haeseleer plaatste, ging volgens Van Grieken ook te ver. D'haeseleer schreef vorig jaar op Facebook, om een Breughelfestijn aan te kondigen: "Vroeg op om de chocomousse klaar te maken voor ons Breughelfestijn. En het is niet van ’t paksken zenne", met daarbij een foto van een aantal zwemmende zwarten. De post werd even later wel weer verwijderd. "Het is een wansmakelijke post, maar ik denk niet dat het racistisch is", zegt Van Grieken. "Laat me duidelijk zijn, Guy is nogal een gezette man maar ik denk dat er geen halve gram aan hem racistisch is." Van Grieken vindt de aandacht voor de post ook overdreven. "Als je het hele programma van Forza Ninove wil herleiden tot één facebookpost, dan ben je slecht bezig", zegt Van Grieken. "Wat is de politieke relevantie hiervan? Denkt u nu echt dat D'haeseleer van zodra hij burgemeester is een grote kookpot gaat zetten en iedereen met een andere huidskleur in een potje chocomousse gaat veranderen? Ik zie het grote probleem niet, de chocomousse komt echt mijn oren uit".

Een Antwerpse coalitie tussen N-VA en Vlaams Belang zónder Dewinter?

Van Grieken sprak ook over de onderhandelingen in Antwerpen. Bart De Wever, voorzitter van N-VA en huidig Antwerps burgemeester, zei vóór de verkiezingen nog dat een stem voor het Vlaams Belang, een stem voor Groen was. Maar dat is nu anders gebleken volgens de Vlaams Belang-voorzitter. "Een stem voor N-VA is een stem voor Groen aan het worden", zegt Van Grieken. "Het is duidelijk dat het cordon sanitair veel minder het probleem is van het Vlaams Belang, maar veel meer van N-VA. Want nu moet De Wever met de socialisten en de groenen onderhandelen, terwijl er een meerderheid is met ons", zegt Van Grieken. "De verschillen tussen onze programma's zullen toch niet groter zijn dan met hen?", vraagt Van Grieken zich af.

Van Grieken ziet een coalitie met N-VA in Antwerpen nog steeds zitten en wil daar zelfs Filip Dewinter voor opofferen, gezien de niet al te beste relatie met De Wever. "Meneer Dewinter gaf zelf al aan dat als hij een struikelblok is, hij gerust een stap opzij wil zetten. En ik zou hem niet tegenhouden", zegt Van Grieken.

Bekijk het interview met Tom Van Grieken:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: