"Ik schrik elke keer weer dat er mensen zijn die denken dat ze kunnen drinken en rijden"

20 februari 2017
Tournée Minérale is intussen over halfweg. De Leuvense politierechter Kathleen Stinckens vindt het zinvol dat we stilstaan bij ons alcoholgebruik. We associëren alcohol met plezierige gebeurtenissen, met feestjes, lekker eten en gezelligheid. Maar als politierechter wordt ze dagelijks geconfronteerd met de schrijnende gevolgen van te veel drinken. En ook in haar privéleven zag ze wat alcohol kan aanrichten.

Toen haar oudste dochters op de lagere school zaten, hadden ze een klasvriendinnetje bij wie ze vaak gingen spelen. En het meisje kwam ook geregeld bij hen op bezoek. De mama van het meisje was opvallend vrolijk en had ook altijd pepermuntjes bij zich. Gaandeweg bleek waarom. Na een relatiebreuk was de moeder beginnen drinken en dat begon steeds meer voor porblemen te zorgen. Ze verwaarloosde haar huishouden en haar dochtertje kreeg problemen op school. 

Samen met enkele andere ouders en de school besloot Kathleen zich over de vrouw te ontfermen en haar met haar gedrag te confronteren. Zoals vaak in dergelijke situaties ontkende de vrouw eerst dat ze een alcoholprobleem had. Uiteindelijk liet ze zich toch opnemen.

Mensen aanspreken op hun drinkgedrag is niet evident. Dat geldt ook voor rijden onder invloed. Van de zeventig dossiers per zitting van de politierechtbank gaan er meestal een twintigtal over dronken rijden. "Ik schrik dan elke keer weer dat er mensen zijn die denken dat ze kunnen drinken én rijden. "

Hoe krijgen we dat gekeerd? Nultolerantie? Eén pintje kan geen kwaad, maar het blijft zelden bij één. Een mentaliteitswijziging dringt zich op. "We zijn bourgondiërs, en daar is op zich niks mis mee, maar we moeten dat lokskoppelen van ons rijgedrag."