"Je mag me gerust een muziekmaniak noemen"

1 februari 2018
Je verwacht het niet van de rector van de grootste universiteit van ons land, maar KU Leuven-rector Luc Sels is een muziekmaniak. Dat zeggen wij niet, dat zegt hij zelf.

"Volgens mijn Spotify-account heb ik vorig jaar in totaal 68 000 minuten naar muziek geluisterd. Je mag me dus gerust een muziekmaniak noemen", zegt rector van de KU Leuven Luc Sels in "De Bende van Annemie". Hij kan niet leven zonder muziek. Elke ochtend wandelt hij met zijn hoofdtelefoon op naar het werk en 's avonds keert hij ook zo terug naar huis. "Ik luister naar alle soorten muziek. 'S morgens kan ik genieten van Pergolesi en 's middags kan ik evenveel genieten van Sonic Youth."

Ik ben een muzikale omnivoor

Dat mensen via de digitale muziekservice Spotify voor weinig geld toegang krijgen tot veel muziek, vindt Sels wel dubbel. "Enerzijds is het heel fijn om via Spotify gericht naar muziek te zoeken en de meest obscure groepjes uit de jaren '80 en '90 terug te vinden. Anderzijds is het jammer dat sommige artiesten, zeker de minder bekende muzikanten, er weinig aan verdienen." 

Persoonlijke Spotifylijstjes

Onder de noemer 'SOS BLOK' heeft Sels zelf drie Spotifylijstjes samengesteld voor blokkende studenten. 

"Studenten kunnen de muziek zelf afstemmen op het vak dat ze op dat moment studeren. Ik zou hen wel afraden om te studeren mét muziek. Maar af en toe een kwartiertje een muziekpauze nemen, kan veel doen", besluit Sels.

1. "(Relatively) easy listening”: een lijst met vooral elektronische muziek zoals Trentemøller en Disclosure

2. “Rock Guitar, somewhat dissonant”: een lijst met harde gitaarmuziek à la Sonic Youth (een groep waar hij zelf grote fan van is)
 

3. Een derde lijst met klassieke muziek, “Classical with a capital C

Lees ook