"Ik stem niet, omdat partijen het niet verdienen"

11 oktober 2018
Zondag trekken we, willens nillens, naar de stembus. Voor sommigen een hoogdag voor de democratie, voor anderen één grote show zonder winnaar. Gerben Vandenabeele is zo iemand. Hij gaat zondag niet stemmen.

"Er is stemplicht. Op die manier geef je een legitimiteit aan partijen die ze niet verdienen. Door niet te gaan wil ik een statement maken." zegt Gerben Vandenabeele. Hij gelooft in de democratie, maar niet in de manier waarop verkiezingen nu georganiseerd worden. "Na de verkiezingen begint alles zogezegd opnieuw, zodat partijen kunnen doen wat ze willen."

Politieke dynastieën

Gerben gelooft in andere manieren dan 'Je stem weg te geven wanneer je gaat stemmen'. Gerben: "Voor mij is niet gaan stemmen een manier om het systeem aan te klagen. Burgerlijke ongehoorzaamheid is daar belangrijk in." Ook met het doorgeven van het politieke ambt van vader op zoon of dochter, heeft Gerben problemen: "Op die manier creëer je een groep die alles voor het zeggen heeft. Dat is niet democratisch."

Loterij

"We moeten zoeken naar manieren om de stem van de straat rechtstreeks aan te spreken. Een mogelijkheid daartoe is naast een verkozen parlement, een burgerparlement te zetten, met mensen die uitgeloten worden." Gerben gelooft dat goed geïnfomeerde burgers een grote invloed kunnen hebben op het democratisch proces. 

Sofie Mariën: "Door opkomstplicht doet iedereen mee aan de verkiezingen"

Sofie Mariën, Politicoloog aan de Katholieke Universiteit Leuven, ziet een stijging van het percentage niet-stemmers: "We zien dat we van 5 naar 10 procent gaan, ondanks de opkomstplicht. Heel vaak hangt dat samen met wantrouwen voor de politiek, net zoals in het geval van Gerben. Maar dat wil niet zeggen dat er ook meer wantrouwen is tegenover de politiek." Volgens haar heeft het wel te maken met het feit dat niet-stemmers bijna nooit vervolgd worden.

undefined

Maar Mariën blijft voorstander van de opkomstplicht: "Die zorgt voor gelijkheid. Daardoor richten politici zich niet enkel aan de mensen die sowieso gaan stemmen, maar wel op iedereen. Op die manier neemt iedereen deel aan de verkiezingen." En wanneer mensen dan toch moeten gaan stemmen, doen ze dat volgens Sofie Mariën liever geïnformeerd.