"Ik stond oog in oog in met een leeuw"

9 maart 2017
De deelnemers van ‘De Mol’ stonden vorige week oog in oog met struisvogels en dat deed Touring-woordvoerder Danny Smagghe denken aan een safari die hij 25 jaar geleden maakte in Rwanda.

Hij had toen familie wonen in Rwanda en dus ging hij er wel eens op bezoek. Ze waren met 8 Vlamingen op weg in een terreinwagen, toen ze stopten om naar een kudde buffels te kijken. Iemand had een raampje van de auto open gezet en plots werden ze overvallen door een zwerm tseetsee vliegen. Gevaarlijke en vervelende dieren, die onder meer de beruchte slaapziekte overbrengen. Gelukkig waren ze goed ingeënt.

In paniek vluchtten ze toch uit de auto en stonden ze plots oog in oog met een leeuw. "Dan doe je in je broek natuurlijk!" Een gevaarlijke situatie, zeker als die leeuw welpen had te verdedigen en dus agressief zou geweest zijn. Dat was gelukkig niet het geval en het dier liep spontaan weg.

 

Ik sliep op een termietenkolonie.
Danny Smagghe

Maar de safari was nog niet ten einde. Diezelfde nacht sliepen ze in een schooltje op een strooien matje op de grond toen hun nachtrust plots werd verstoord. Ze hoorden lawaai onder hun matje, en bij het wegtrekken zagen ze ineens een termietenkolonie. Kleine dieren zijn soms nog angstaanjagender dan grote. Van de regen in de drop. 

Op safari gaan is dus soms even 'gevaarlijk' als bij ons autorijden in de regen. 

Radio 1 Select