"Ik vermoed dat er nog veel Doriens zullen opstaan dit jaar"

23 februari 2017
Misschien zat je stil en ontzet te kijken naar het aangrijpende verhaal van Dorien Meulenijzer in De Afspraak. Dorien is Leuvens OCMW-raadslid met een beperking. Ze heeft nood aan zorgkundigen die haar helpen in bijna alles wat ze doet op een dag. En dat is niet vanzelfsprekend, want steeds vaker moet alles zo snel mogelijk gaan. Ze voelt zich een nummer.

Dorien Meulenijzer heeft hoe langer hoe meer het gevoel dat alle acties die zij doet gechronometreerd worden. Dirk Lauwers spreekt niet tegen dat het moeilijker is geworden om tijd te nemen voor zorgbehoevenden, "Er moet creatiever omgegaan worden met de middelen die we hebben. Vroeger konden mensen op een knopje drukken en dan was er iemand. Nu niet meer."

"Ik begrijp zeker dat zij het zo aanvoelt. Al wat wij kunnen, is proberen om het gebrek aan middelen zo goed mogelijk op te vangen.", zegt Lauwers. Voor hem moet de politiek hier een mouw aan passen: "Ik zag tijdens het interview in De Afspraak dat Vincent Van Quickenborne schrok van wat hij hoorde. Vreemd dat zo iemand niet op de hoogte is dat er bespaard wordt in de zorg."

Lauwers zegt zelf ook niet weten waar het naartoe gaat: "Logisch dat bewoners slechtgezind worden. Ik vermoed dat er nog veel Doriens zullen opstaan dit jaar."

Radio 1 Select