Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

“Ik vertelde mijn patiënten dat ik klierkoorts had. Dat is meer aanvaard dan een burn-out”

ma 15 jan. - 3:05

Een dokter is een vertrouwenspersoon. Het laatste wat hij of zij aan zijn patiënten wil vertellen is dat het niet goed met hem of haar gaat. Een dappere getuigenis over burn-out in "Hautekiet".
“Ik nam te veel hooi op mijn vork en werkte 12 tot 16 uur per dag”

Voortdurend onder druk

Dokters staan voortdurend onder druk, en dat begint al tijdens hun opleiding. Wie wilt specialiseren, heeft immers hoge punten nodig. En ook daarna blijft de stress.  Patiënten komen met hun zorgen naar je toe, en ook leven of dood liggen in jouw handen.

“Ik nam te veel hooi op mijn vork en werkte 12 tot 16 uur per dag” getuigt een huisarts, die liever anoniem blijft, in Hautekiet.  Zelfs in een associatie met twee huisartsen was het niet mogelijk om af te bouwen, “maar dat zal misschien ook aan mezelf gelegen hebben.”

Klierkoorts

Een burn-out krijg je niet van de ene dag op de andere. En dat weet onze getuige maar al te goed:

Je voelt het wel aankomen, maar je gaat het ook verdringen. Want het feit dat je iedereen kan helpen, maar jezelf niet, klopt gewoon niet” 

Maar op den duur kan je het niet meer verdringen.  Dat ondervond ook de anonieme huisarts. “Aanvankelijk ben ik drie maanden out geweest. Toen heb ik gezegd dat ik klierkoorts had.  Dat was meer aanvaard, en dan moest ik ook geen verantwoording afleggen.”

“Daarna ben ik terug gestart, maar dat was heel moeilijk. Ik moest een volledig weekend recupereren om de week te overbruggen.” Totdat het niet meer ging:  “Ik heb uiteindelijk de beslissing genomen om te stoppen met de praktijk. Ik heb iedere patiënt persoonlijk aangeschreven.”

Vandaag werkt de dame in kwestie niet meer als huisarts. Ze heeft een andere taak binnen de zorgsector, waar ze zich heel goed voelt.

Fit4Carezoekt

Bij artsen en geneeskundigen draait het aantal mensen dat met een burn-out kampt rond de 6%, maar ruim 15% van hen zit in een risicogroep.

Daarom begint Johan Lavrysen samen met een aantal collega's het project Fit4Carezoekt. Ze zoeken in de eerste plaats zorgverleners die willen meewerken aan een project dat de gezondheid van zorgverleners in kaart brengt. De deelnemers krijgen ook de kans om mee te werken aan mogelijke oplossingen.

Wie zich aangesproken voelt tot dit thema kan contact opnemen met iemand van het projectteam via de website of via de Facebook-pagina Fit4CareLab.  

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet