"Ik verwacht geen grote doorbraken wat betreft het beter maken van chronische pijn"

6 juni 2020
Dokter Bart Morlion is iets wat niet bestaat: pijnkundige. Er is wel een duur woord voor: algologie, maar er bestaat geen diploma in de pijnkunde. Hij schreef een boek met de simpele titel 'pijn' en dat gaat voornamelijk over een onderbelicht item: chronische pijn.

Acute pijn kennen we allemaal: je wil een kadertje aan de muur hangen en slaat met een hamer op je duim in plaats van op de nagel. Vloeken, wrijven en je duim in je mond steken verzacht die pijn. Ons pijnsysteem is een optimaal ontwikkeld systeem dat heeft bijgedragen tot de overleving van onze soort, want geef toe: je zal wel beter oppassen als je nog eens die hamer en nagel in je handen hebt. 

Maar ons lichaam zit ingewikkelder in elkaar dan dat, want er bestaat ook chronische pijn. Waar acute pijn als doel heeft te vermijden dat je opnieuw in een pijnlijke situatie terecht komt, is chronische pijn eigenlijk pijn zonder nuttig doel. Je alarmsysteem faalt als het ware. Daarover gaat het boek van dokter Bart Morlion.

Pijnkliniek

Er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over het concept 'chronische pijn'. En ook onbegrip, zowel bij patiënten als omgeving. Maar laat het ons zo stellen: het is mogelijk dat een operatie technisch perfect is verlopen, maar dat een patiënt blijft pijn voelen aan de plek waar hij of zij geopereerd werd. Die pijn kan zelfs nog erger worden dan voorheen. Dat is het begin van chronische pijn. Omdat veel patiënten blijven geloven dat er iets fout zit op de plek waar ze geopereerd zijn en maar moeilijk kunnen begrijpen dat het om chronische pijn gaat, gaan ze veelal op zoek naar andere verklaringen bij andere artsen. Ze gaan 'shoppen' bij andere dokters en als ze ten einde raad zijn, dan komen ze vaak terecht bij een pijncentrum, zoals waar Bart Morlion aan de slag is.

Amputatie

"Heel wat patiënten hebben nog nooit van het concept 'chronische pijn' gehoord en zijn dan heel ontgoocheld als ik geen nieuwe scans of ingrepen aan hen voorstel. Soms gaat het zelfs zo ver dat mensen zelf een amputatie voorstellen. Daar discussiëren we dan samen over", vertelt dokter Morlion in 'Interne Keuken'.

Chronische pijn is ook emotioneel gekleurd. Dat zorgt ervoor dat Bart Morlion geen goed oog heeft op de toekomst: "Ik verwacht geen grote doorbraken wat betreft het bestrijden van chronische pijn. Als je ziet hoe persoonlijk gekleurd emoties zijn, dan weet je dat je het probleem niet kunt oplossen met een standaardpil", zegt hij daarover. Hij omschrijft chronische pijn dan ook niet als een medisch probleem, maar ook (en vooral) als een sociaal probleem.

"Door de crisis waar we de afgelopen maanden doorheen zijn gegaan, verwacht ik dan ook dat we een golf gaan krijgen van vooral vrouwelijke patiënten met wijd verspreide pijnen die niets te maken hebben met corona zelf. Een emotionele en stresserende context, is verweven met een chronische pijntoestand", zegt hij daarover.

Beluister het hele gesprek:

Lees ook: