"Ik vind alcohol gewoon niet lekker. Waarom zou ik het dan drinken?"

27 oktober 2015
Alcohol drinken is sociaal aanvaard. En zelfs te veel drinken, zien we soms door de vingers. Maar wat met de mensen die bewust kiezen om niet te drinken? Respecteert men die beslissing? Of is er toch nog steeds sprake van een sociale druk?

Radio 1-reporter Brecht Devoldere vond Dominique, een vijftiger, op het terras van een Brussels café. Hij probeert hier in de grootstad al meer dan 20 jaar zijn Limburgs accent te verbergen. En hij drinkt liever niet, op wat culinaire stappen na.

Maar begrijpen al die andere vrienden die bewuste keuze? Niet echt, volgens Dominique: "Het wordt als verdacht beschouwd. Alsof jij een nuchtere spion bent die, ieders zatte ontboezemingen zit af te luisteren."

Alcohol drinken is sociaal aanvaard. Sterker nog, in België hóórt het gewoon bij een cafébezoek of een avondje uit. Het blijkt een soort van ongeschreven wet dat je vanalles mag zeggen en doen als je dronken bent:

Alle plezier die erbij hoort: mopjes maken, ontboezemingen... Dat gaat precies toch gemakkelijker met het sociale glijmiddel alcohol.

 

Dominique vindt het dan ook niet altijd gemakkelijk om de 'nuchtere' te zijn. Maar toch drinkt hij enkel bij het tafelen een paar keer per jaar één donkere trappist. En daar heeft hij dan uren plezier aan. Voor de rest heeft hij geen nood aan alcohol: "Ik vind het gewoon niet lekker. Waarom zou ik iets drinken wat ik niet lekker vind?"

 

 

Foto © Pixabay

 

Luister hier naar de reportage: