“Ik vind dat honderd jaar oud worden al genoeg is”

20 juni 2019
Pixabay
Leo Govaerts zit midden in zijn honderdste levensjaar. Hij krijgt een ereplaatsje in de uitzending van 'De Wereld van Sofie' vandaag. Daarin ging het over 'de schoonste mensen' uit het afgelopen radioseizoen.

110 jaar oud worden, dat hoeft niet voor Leo Govaerts, net zoals hij eerst geen ambitie had om de honderd te halen: “Toen ik bijna tachtig jaar was, dacht ik 'honderd wil ik wel worden, nu ik toch zover ben'” vertelt hij aan reporter Lotte De Caluwé. Leo zou nog veel willen doen, maar dat gaat niet meer zo vlot. De fervente boekenwurm leest bijvoorbeeld niet meer zo vlot als hij zou willen. “Ik krijg zo’n beetje dyslexie. Dat ik de woorden verkeerd lees”, vertelde hij. Dat is lastig, want hij moet daardoor vaak opnieuw aan een zin beginnen.

Leo werkte graag met zijn handen. Als timmerman bouwde hij bijvoorbeeld zelf een boot. Die moest hij in de loop van zijn huwelijk wegdoen, maar dat gat kon hij vullen met het uitbreiden van zijn kennis. “Ik heb tien jaar cursussen gevolgd over Egypte nadat ik er een boek over had gelezen.” De grote hoeveelheid boeken op zijn kamer in het rusthuis is maar een fractie van zijn volledige collectie. Andere interesses? De Kelten, de beschaving op Kreta, de Sumeriërs en de Etrusken in Italië. Het grootste deel van de oudheid, dus.

"1000 frank per maand opsmoren? Ik kan daar beter boeken van gaan kopen!"

Natuurlijk had Leo ook een antwoord op de vraag hoe hij zo oud is kunnen worden. Op latere leeftijd stopte hij met roken, wat zijn hart en traplopen goed deed. Maar wat echt de doorslag gaf: “Op mijn vijftigste sloegen de sigaretten 2 frank op. Toen dacht ik '1000 frank per maand opsmoren? Ik kan daar beter boeken van gaan kopen!'" Hij paste zijn levensstijl ook aan om op een gezonder gewicht te komen. Maar wie 100 jaar wil worden, kan beter jong beginnen. Zo werd Leo goed door zijn moeder verzorgd, met onder andere een dagelijkse portie levertraan. “In mijn opgroeiende jaren heb ik elke dag traan ingenomen, puur of met melk”, geeft hij mee aan iedereen die een eeuw oud wilt worden.

Beluister het gesprek met Leo:

Lees ook: