"Mensen die hard psychisch lijden, moeten euthanasie kunnen krijgen"

25 oktober 2016
Hautekiet had het over euthanasie voor mensen die ondraaglijk psychisch lijden. Een anonieme luisteraar, die zelf met ernstige psychische problemen had gekampt, vertelde waarom euthanasie -in geval ernstig psychisch lijden- absoluut een optie moet blijven.

"Ik durf te zeggen dat ik psychisch hard heb geleden", vertelde de man in Hautekiet. "Ik zocht zoveel mogelijk hulp, onder meer bij hulpverleners. Maar als je zo hard lijdt, wil je er op een bepaald moment zelf uitstappen. Dat heb ik ook geprobeerd. Toch is zelf uit het leven stappen, niet de goede manier", zegt de man. "Cru gezegd: als je daar met een touw aan een boom hangt te bengelen wanneer je familie thuis komt... wat zou dat met je kinderen doen?"

En dus besluit de man: "Ik vind dat mensen die hard psychisch lijden euthanasie moeten kunnen krijgen.

Professor in de palliatieve geneeskunde Wim Distelmans reageerde: "Ik zeg niet dat mensen met dit profiel zomaar euthanasie moeten krijgen. Hun psychisch lijden moet wel uitgeklaard worden bij een psychiater die euthanasie als een evenwaardige optie beschouwt ten midden van andere mogelijkheden".

Luister

Beluister hieronder de pakkende getuigenis van de man:

Heb je vragen over zelfdoding of heb je dringend nood aan een gesperk? Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis. Via www.zelfmoord1813.be kan je ook chatten.