“Ik vind elke paralympische atleet iemand om bewondering voor te hebben”

24 augustus 2016
Op 7 september starten de Paralympische Spelen. En er is goed nieuws voor vijf Belgische paralympiërs, want die mogen er onverwacht toch naartoe. Onder hen paracyclist Tim Celen en rolstoelsprintster Joyce Lefevre. Een fijn gesprek in De Ochtend over ambities, dromen en… Marieke Vervoort.

Het was wachten op de beslissing van het sporttribunaal: geen enkele Rus mag naar de spelen, dat is gisteren bevestigd. Het was een spannende dag dus voor Tim Celen en Joyce Lefevre. Maar ze zijn er klaar voor. Zo komt Joyce net terug van een trainingsstage in Lanzarote. En ook Tim is altijd al blijven doortrainen, en goed in vorm.


"Als alles meezit, dan kan het wel"

Of ze kans hebben op een medaille? “Als alles meezit, dan kan het wel”, zegt Belgisch kampioen Tim “Je moet er altijd wel in geloven”. Maar een top 5-plaats zou ook al mooi zijn.

Joyce neemt deel aan rolstoelsprint op de 100 meter, de 400 meter en de 800 meter, en is iets nuchterder: “Een medaille is nog iets te hoog gegrepen”. Ze is ook nog niet zolang bezig, en is al heel blij dat ze onverwacht toch kan deelnemen. “Ik hoop vooral een mooie prestatie neer te zetten. Maar wie weet: binnen vier jaar?”

Ook Marieke Vervoort is één van de deelnemers aan de Paralympische Spelen in Rio. Is zij dan een rolmodel voor Joyce? “Door haar bekendheid heeft ze het wheelen heel hard in de kijker gezet” zegt ze. Maar er zijn nog zoveel anderen dan Marieke:

Elke paralympische atleet vind ik iemand om bewondering voor te hebben. Ik heb niet alleen bewondering voor Marieke Vervoort, maar voor alle andere deelnemers.